Tim UN u Libanu

Stručnjaci UN, koji su sprovodili istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji, napustili su Damask i stigli su jutros u Liban.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

09:11

Default images

U šest vozila sa obeležjem UN i uz pratnju libanskih snaga bezbednosti, oko deset inspektora UN je prešlo granicu oko 7.40, po lokalnom vremenu.

Inspektori UN su od 18. avgusta boravili u Siriji, ali su od prošlog ponedeljka pažnju posvetili prikupljanju uzoraka s lokacije u okolini Damaska, na kojoj se, prema navodima sirijske opozicije, dogodio napad hemijskim oružjem 21. avgusta.

Prema podacima Vašingtona, 1.429 ljudi, medju kojima 426 dece, poginulo je u tom napadu za koji SAD tvrde da je odgovoran sirijski režim.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se odlaskom inspektora UN otvara mogućnost za eventualnu intervenciju u Siriji.

Damask je odbacio tvrdnje Vašingtona i nazvao lažima "navodne dokaze" koje su SAD iznele o umešanosti sirijske vlasti u hemijski napad 21. avgusta.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da će za konačni izveštaj inspektora UN biti potrebno dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: