Uhapšen vođa Muslimanske braće

Egipatske vlasti, u nameri da se u potpunosti obračunaju s pristalicama svrgnutog predsednika Morsija, uhapsile glavnog vođu Muslimanske braće, javlja Rojters.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.08.2013.

07:18

Default images

Pozivajući se na državne medije, ta agencija prenosi da je Mohamed Badi (70), priveden u rezidencijalnom apartmanu blizu trga Raba al Adavija u Kairu, nakon što je službama bezbednosti stigla informacija o mestu na kome se krije.

Na stranici na Fejsbuku egipatskog ministra unutrašnjih poslova osvanula je i slika privedenog Badija, koji sedi u kolima, između dva čoveka, koji imaju pancire na sebi.

Rojters podseća da je Badi optužen u julu da je odgovoran za smrt demonstranata, prilikom ranijih demonstracija, a suđenje bi trebalo da mu počne 25. avgusta.

Inače, Badijev sin je ubijen u protestima protiv Morsijevog svrgavanja.

Egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uhapsilo više od 1.000 "elemenata" Muslimanske braće tokom nereda u Kairu. Morsija je 3. jula smenila vojska, a njegove pristalice to nazivaju vojnim udarom.

Protivnici, međutim, tvrde da vojska nije imala drugog izbora, osim da interveniše posle početka nove narodne pobune, poput one u kojoj je 2011. zbačen predsednik Hosni Mubarak.

Prema podacima AFP, od izbijanja masovnih demonstracija protiv Morsija krajem juna ubijeno je više od 1.000 ljudi.

Imenovan novi, privremeni, lider

Muslimanska braća imenovala su danas, nakon hapšenja, Badija, privremenog lidera Mahmuda Ezata, koji će predvoditi taj pokret koji podržava svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Morsija, objavljeno je na njihovom sajtu.

U saopštenju se navodi da će "Mahmud Ezat, zamenik lidera Muslimanske braće, privremeno preuzeti ulogu lidera pokreta nakon što su snage bezbednosti, koje su izvrašile krvavi vojni udar u Egiptu, uhapsile vrhovnog vođu Muhameda Badija", prenela je agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: