"Ili reakcija ili nokaut za sport"

Od državnih funkcionera, hrabrost da se javno usprotivi "skidanju kapitenskih traka" skupio je samo bivši bokser, sada državni sekretar Nenad Borovčanin.

Izvor: B92

Petak, 09.08.2013.

17:37

Default images

"Mislim da je pravo vreme da država reaguje i pokaže snagu da se ne bi dešavale slične situacije. Možda je to bio gest nošen nekim emocijama, ali mislim da moramo da pokažemo snagu kao država i ne dozvolimo da huligani svojim postupcima i pritiscima sastavljaju ekipe, da budu menadžeri pojedinih igrača, da utiču na uprave klubova", kaže on.

Legendarni golman Partizana Milutin Šoškić kaže da oni koji donose zakone ne bi trebalo da se slikaju s navijačima i tako im daju na značaju.

A da smo na pragu ozbiljnog problema i mogućeg sukoba širokih razmera smatra i kriminolog Zlatko Nikolić.

"Sad me tek ne čudi da su igrači izjavili da ako bi birali, pre bi igrali u Albaniji nego ovde. To znači da su oni pod strašnom presijom, stalnom presijom nekih grupa, takozvanih navijača. Ali ovde se ne radi o krivici navijača, bili navijači ili ne bili, nego onih koji ih eksploatišu za svoje ciljeve. One sive eminencije u klubovima koje se pokrivaju političarima koji su članovi uprava", kaže Nikolić.

Za Nenada Borovčanina, stvar je jasna - problem se može rešiti samo zajedničkom akcijom svih organa, ali je ključna uloga političara.

"Ako ne budemo imali zajednički izgrađen mehanizam, onda je nedovoljno da bilo ko pojedinačno reaguje tako da u tom smislu upravo ta radna grupa nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja u sportu radi na tome i ja očekujem od jeseni žestok obračun sa huliganima. Ne treba jedan događaj da nas opomene, ali ni političari da koriste huliganske grupe i zloupotrebaljavaju ih za druge interese", kaže on.

Borovčanin zaključuje da je srpski sport u teškom nokdaunu jer su danas najpoznatiji ne sportisti već klupski funkcioneri i treneri zbog svojih negativnih nastupa u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: