Dačić: Najbliži smo sa Crnom Gorom

Premijer Ivica Dačić, posle liturgije povodom osam vekova manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, poručio da Srbija želi da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 04.08.2013.

10:01

Default images

Dačić je najavio da će u septembru zvanično posetiti Podgoricu, posle čega će crnogorski premijer Milo Đukanović doći u uzvratnu posetu Beogradu.

"Mi smo u stalnim kontaktima s crnogorskim rukovodstom u želji da naši odnosi budu relaksirani, da ne bude nikakvih dilema da li Srbija ugrožava crnogorsku nezavisnost - ne ugrožava. Mi ne smatramo da Crna Gora i Srbija treba obavezno da žive u jednoj državi, to je odluka crnogorskih i srpskih građana, ali moramo da imamo dobre odnose", kazao je Dačić novinarima u Beranama, gde je prisustvovao liturgiji, povodom osam vekova manastira Đurđevi stupovi.

On je naveo da nema bližih država od Srbije i Crne Gore, a naroda od srpskog i crnogorskog.

“U tom smislu, treba rešavati sva otvorena pitanja. Nas interesuje položaj Srba u Crnoj Gori, kao što, normalno, zvaničnu Podgoricu interesuje položaj Crnogoraca u Srbiji”, kazao je Dačić.

On je najavio da će u septembru zvanično posetiti Crnu Goru, nakon čega će uslediti uzvratna poseta Đukanovića Srbiji.

“Kako sam se dogovorio sa Đukanovićem, u septembru ću doći u zvaničnu posetu Crnoj Gori, a nakon toga on će doći u Srbiju. Jednostavno želimo da naši odnosi budu u stalnom usponu”, rekao je Dačić.

Upitan kako komentariše što liturgiji nije prisustvovao niko od crnogorskih zvaničnika, Dačić je odgovorio da je on dobio poziv da prisustvuje liturgiji, a da je na sinoćnoj akademiji prisustvovao i govorio predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

“Mislim da ovakve manifestacije ne treba da budu faktor razdora i razdvajanja, već promocija prijateljstva i zajedničkog života i u Srbiji i u Crnoj Gori. Ovo treba da bude podsticaj da odnosi Srbije i Crne Gore, odnosno srpskog i crnogorskog naroda, budu što prisniji i bliži”, istakao je on.

On je dodao da mu je drago što je mogao i lično da pruži doprinos proslavi manastira Đurđevi stupovi.

Osam vekova je jubilej koji govori da mi nismo tuđini i došljaci na ovom prostoru, nego da postoji naša dugogodišnja tradicija. Ovim treba da se ponose i Srbija i Crna Gora, odnosno i srpski i crnogorski narod. Mislim da je to jedna osnovna poruka koju treba promovisati”, istakao je Dačić.

Patrijarh Irinej pozvao je, u besedi na liturgiji povodom proslave osam vekova manastira Đurđevi Stupovi kod Berana, narod na "slogu i ljubav".
(Tanjug)
On je istakao da su manastar Đurđevi Stupovi svetinja i nosilac mnogih duhovnih, kulturnih i nacionalnih nasleđa, koja nije lako nositi i koja obavezuju. Liturgiji je, pored većeg broja vernika i građana, prisustvovao i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ali nema zvaničnika Crne Gore.

"Pitaju nas danas Sveti Nemanjići, episkopi, mitropoliti i igumani ove svetinje idemo li njihovim putem, putem Hrista i Svetoga Save? Drzimo li se vere njihove Hristove i jesmo li jedinstveni u hristoljublju i rodoljublju, kao sto su oni bili? Da li su nam bliže deobe i nesloge od bratske ljubavi, sloge i međusobnog poštovanja?," pitao je patrijarh u besedi.

Pruzio je i odgovor u kome je pozvao na uzajamnu ljubav i poštovanje.

"Volimo i postujmo jedni druge, cuvajmo svetinje i neotuđumo se od njih. Neka među nama bude više čojstva i junaštva, na što nas upućuje i poziva Marko Miljanov. Drzimo se Njegosa, Njegoseve i kosovske misli i kosovskog zaveta", zakljucio je srpski patrijarh u besedi.

Liturgiji su pored velikog broja vernika i građane prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić i ministri, predstavnici Jerusalemske patrijaršije i Ruske Pravoslavne Crkve, dok tom cinu nisu prisusatvovali drzavni zvanicnici Crne Gore.

Pored premijera Srbije Ivice Dačića, liturgiji su prisustvovali odlazeći ministri prosvete i kulture Žarko Obradović i Bratislav Petković, direktor Kancelarije za odnose sa crkvama Mileta Radojević i direktorka Kancelarije za dijasporu Slavka Drašković.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, koji je bio na celu odbora za obeležavanje jubileja osam vekova postojanja manastira, prisustvovao je svecanoj akademiji održanoj u subotu uveče.

Proslavu jubileja pomogli su Vlada Crne Gore i Opština Berane, saopšteno je na ceremoniji.

Manastir Đurđevi stupovi podignut je 1213. godine kao zadužbina Prvoslava Nemanjića, sinovca velikog župana Stefana Nemanje.

Manastir je pet puta paljen i razaran, a posljednji put je zapaljen 1912. godine, uoči Prvog balkanskog rata, u kome su Crnogorci oslobodili Berane, posle čega je taj grad zajedno s čitavim područjem između reka Tare i Lima, kao i južni delovi Kosova i Metohije pripao Crnoj Gori.

U osmovekovnoj duhovnoj misiji manastira, najznačiji je period prva polovina 19. veka, kada je njim upravljao iguman Mojsije Zečević, veliki pobornik prisajedinjenja plemena Vasojevića Crnoj Gori.

Srpski patrijarh i premijer dobili medalje

(Tanjug)
Premijer Dačiću i srpskom patrijarhu Irineju su u Beranama uručene Medalje Svetog Georgija prvog reda, povodom proslave osam vekova Manastira Đurđevi stupovi.

Isto priznanje dodeljeno je predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, koji nije prisustvovao današnjoj proslavi velikog jubileja tog hrama Srpske pravoslavne crkve, ali je govorio na sinoćnoj akademiji.

Medalje patrijarhu Irineju i premijeru Dačiću su uručene na svečanom ručku, nakon svečane liturgije koju je služio srpski patrijarh, povodom 800 godina ove svetinje koju su podigli Nemanjići.

Dačić i Amfilohije se pomirili

Premijer Srbije je, prilikom dobijanja medalje, kazao da mu je drago što je prisustvovao proslavi u Vasojevićima, navodeći da je taj deo Crne Gore, zajedno sa delovima Srbije i Kosova i Metohije, činio nekadašnju državu Rašku.

Na dodavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je sedeo do Dačića, da je u pitanju bio stožer srednjevekovne srpske države, premijer je ponovio reči mitropolita, a potom zagrlio Amfilohija.

“Vidite da smo se pomirili”, kazao je Dačić, a te njegove reči i zagrljaj sa mitropolitom Amfilohijem propraćen je jakim aplauzom prisutnih.

Odnosi SPC i Vlade Srbije pogoršani su nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, a na protestu desničarskih organizacija Amfilohije se na beogradskom Trgu Republike molio za "upokojenje Vlade Srbije", zbog potpisivanja tog dokumenta.

Dačić je tada, između ostalog, zamerio mitropolitu zašto se ne moli za upokojenje crnogorske Vlade, koja je formalno priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: