Vatikan: Uhapšeni zbog 26 miliona $

Vatikanski zvaničnik i italijanski obaveštajac uhapšeni su zbog plana da unesu 26 miliona dolara u Italiju u vladinom avionu, prenosi AP.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

09:59

Default images

Novac je trebalo da bude prenet iz Švajcarske.

Uhapšen i su monsinjor Nuncijo Skarano i agent tajnih službi Mario Zito, koji su optuženi za prevaru i korupciju, iako plan nije sproveden u delo. Skaranov advokat je naveo da je njegov klijent bio samo posrednik u operaciji.

Navodno je Skarano posle "molbe prijatelja" nagovorio brokera Đovanija Skarencija da vrati novac koji mu je dat zbog nekih investicija. Taj novac je uz pomoć Zita trebalo da bude prebačen iz Švajcarske u Italiju državnim avionom.

Portparol Vatikana otac Federiko Lombardi rekao je da će Vatikan u potpunosti sarađivati u istrazi.

Lombardi je rekao da je optuženi Skarano suspendovan sa posla šefa računovodstvene analitike u agenciji pri Svetoj stolici (APSA) "pre više od mesec dana", prenela je italijanska agencija Ansa.

Lombardi je dodao da Sveta stolica tek treba da dobije zvaničan zahtev od nadležnih italijanskih vlasti.

Do hapšenja je došlo samo nekoliko dana nakon što je papa Franja osnovao komisiju koja će kontrolisati rad zvanične banke Vatikana, koja je decenijama obavijena velom tajnosti i pod konstantnim je sumnjama zbog netransparentnih tokova novca, navodnih finansijskih malverzacija i optužbi za pranje novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: