NVO pozvale EK da odredi datum

Dvadesetak organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvalo je Evropsku komisiju i zemlje članice Evropske unije da Srbiji odrede datum "u što kraćem roku".

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2013.

13:49

Default images

Otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom "nije i ne treba da bude podrška bilo kojoj vladi, već podrška građanima Srbije da izgrade svoju zemlju kao, stabilnu, modernu i spremnu da odgovori na sve izazove sa kojima se suočava", ističe se u pismu, koje su pored drugih potpisali Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Žene u crnom.

Među potpisnicima su i Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ocenile su da bi otvaranje pregovora sa Srbijom bio "jasan pokazatelj da energija uložena u promene koje su započete 5. oktobra 2000. nije zaboravljena, da se svaki napredak i spremnost za pregovore ceni".

Pitanja koja je Srbija uspešno rešavala, od saradnje sa Haškim tribunalom, pa do najnovijih pomaka u odnosima u regionu govore nam da postoji spremnost za započinjanje višegodišnjeg prilagođavanja propisima EU, ali što je mnogo važnije, da postoji srpemnost za usaglašavanje sa vrednostima koje EU donosi, dodaje se.

Organizacije za ljudska prava navode i da će vrednosti koje EU donosi, naročito u poglavljima 23 i 24 koja će se otvoriti na samom početku pregovora, u potpunosti Srbiju udaljiti od politike sukoba, netolerancije i nestabilnosti.

Među potpisnicima su i Centar za Evroatlantske studije, Gej strejt alijansa, Centar za ljudska prava Niš, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Udruženje Korak napred iz Kruševca, Argus, Civilno udruženje Mađara u Vojvodini za prava manjina, SOS telefon, PROTECTA Niš, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Centar za samostalni život OSI.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: