Nemačka traži sporazum oko Turske

Nemačka će nastojati da prevaziđe podelu koja postoji između nje i većine članica EU u vezi otvaranja novog poglavlja pregovora s Turskom za ulazak u Uniju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

14:52

Default images

U Luksemburgu se danas održava sastanak ministara inostranih poslova EU, a na vrhu agende je ponovno otvaranje poglavlja s Turskom, prenela je agencija AFP.

Berlin je prošle sedmice blokirao ponovno otvaranje razgovora sa Turskom zbog načina na koji Ankara suzbija masovne antivladine proteste širom Turske.

Nemački stav izazvao je tenzije između Ankare i Berlina prošle sedmice, kada su razmenjene oštre reči i kada su pozivani ambasadori radi objašnjenja, podsetila je francuska agencija.

"Nemačka radi na postizanju kompromisa u vezi otvaranja poglavlja 22. (Šef nemačke diplomatije) Gvido Vestervele je u bliskom kontaktu sa brojnim evropskim partnerima i Turskom na marginama sastanka Saveta ministara", rekao je izvor iz nemačke vlade.

Vestervele je rekao da je razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom tokom vikenda i izrazio je očekivanje da će na luksemburškim razgovorima "pronaći zajedničku poziciju sa evropskim partnerima".

Vestervele je izjavio uoči sastanka ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu da "ne smeju dozvoliti da se dijalog prekine ili bude oslabljen''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: