Na Dunavu čekaju vrh talasa

Vodostaj Dunava u Srbiji će danas i sutra biti najviši. Iako se ne očekuju veći problemi, svi nadležni treba da budu u pripravnosti, kaže Predrag Marić.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.06.2013.

08:49

Default images

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije je dodao da će on sa svojim saradnicima danas obići sve ugrožene opštine duž Dunava. "Iako ne očekujemo ništa dramatično, ne želim da bude opuštanja", rekao je Marić.

Novinar B92 koji se nalazi u Bezdanu javlja da se i dalje čeka informacija da je stigao vrh poplavnog talasa.

Vodostaj Dunava i Tise i dalje raste, a ugrožena su pojedina naselja u opštini Beočin, dok nadležne ekipe preduzimaju sve aktivnosti u odbrani od visokog vodenog talasa. Vlada Vojvodine je za odbranu od poplava izdvojila još 16,5 miliona dinara.

Nadležni izbegavaju da objave da li je vrh talasa stigao, a u javnosti su prisutne kontradiktorne informacije. Dunav je i noćas rastao, ali u toku prepodneva se očekuje stagnacija, što bi bio znak da je vrh poplavnog talasa stigao.

Kako javlja novinar B92, Dunav se ni pri ovom vodostaju ne preliva preko bedema, ali oni se stalno obilaze zbog pritiska koji trpe da ne bi došlo do propuštanja.

Nadležni su stalno na terenu, obilaze bedeme, a čitav deo obale koji ima bedeme nije ugrožen, ali su ugrožena brojna naselja u slivu Dunava koja se nalaze u tim nebranjenim delovima. To su vikend naselja i tu se nalazi imovina koja nije mogla da bude zaštićena od Dunava koji se izlio. Radi se o objektima uz reku u Bezdanu, Apatinu, Odžacima, Bačkoj Palanci, Novom Sadu.

Po prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), vrh poplavnog talasa kod Bezdana očekuje se danas, kada bi vodostaj Dunava trebalo da dostigne 745 centimetara.

Kod Novog Sada vrh poplavnog talasa od 642 centimetra očekuje se u subotu, 15. juna.

Takav vodostaj ne bi trebalo da ugrozi branjeno područje, ali će pod vodom biti, ili već jesu, vikendice duž obale Dunava i naselja u nebranjenom delu, u njegovom koritu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: