CDU/CSU još bez odluke o Srbiji

Izvestilac za Srbiju poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu Johan Vadepul je izjavio da ta grupa još nije donela konačnu odluku u vezi sa određivanjem datuma.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 10.06.2013.

18:47

Default images

Johan Vadepul je u razgovoru s potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić rekao da nakon prve rasprave u poslaničkoj grupi CDU vidi mogućnost za pozitivnu odluku Bundestaga, saopštila je Vlada Srbije.

On je rekao da je za CDU veoma važno da se briselski sporazum sprovodi na terenu.

CDU budućnost Srbije i celog Zapadnog Balkana vidi u EU i daje podršku evropskom putu Srbije, rekao je Vadepul.

Grubješićeva je informisala sagovornika o napretku koji je postignut u normalizaciji odnosa sa Prištinom i sprovođenju briselskog sporazuma. Ona je navela da Srbija očekuje jasnu podršku Nemačke za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Očekujemo jasnu i preciznu odluku Bundestaga o otpočinjanju pregovora, kako bi Srbija dobila šansu da krene napred i da se fokusira, pre svega, na unutrašnje reforme. Sprovođenje sporazuma iz Brisela je u interesu Srbije i rad ove vlade bazira se na delima, a ne na obećanjima", rekla je Grubješićeva.

Potpredsednica srpske vlade sutra će u Berlinu razgovarati sa zamenikom šefa poslaničke grupe vladajuće CDU/CSU Andreasom Šokenhofom, savetnikom kancelarke za evropska pitanja Nikolausom Majer-Landrutom i državnim sekretarom za evropske poslove Mihaelom Linkom.

"Bitno da se isprofiliše pozicija Nemačke prema Srbiji"

Dragan Đukanović iz Foruma za međunarodne odnose podseća da se priča o datumu za Srbiju dešava u vreme izbora u Nemačkoj i da nam to ne ide na ruku.

"U ovom trenutku je veoma bitno da se ova poseta realizuje, i pored toga što je evidnetno da je ova nekakva odluka nemačkog Bundestaga već doneta, ali je u svakom slučaju veoma bitno da se jasno isprofiliše pozicija i Srbije prema Nemačkoj i Nemačke prema Srbiji i da se u perspektivi suštinski zapravo doprinese da proces pregovora između Beograda i administracije u Briselu suštinski počne", rekao je Đukanović za B92.

Đukanović smatra da je najavljeno zeleno svetlo skoro isto što i dobijanje datuma i da bi pregovori sa Unijom o usklađivanju propisa mogli da počnu odmah po završetku "skrininga" odnosno već u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: