Sreda, 22.05.2013.

11:27

Podignuta optužnica protiv Dragina

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv nekadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina zbog afere "Azotara".

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Sem protiv Dragina, optužnica je podignuta i protiv još 20 njegovih saradnika zbog prodaje regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine, koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Na taj način Azotara je oštećena za oko 25 miliona evra, precizirao je Radisavljević. Uz Dragina, na optužnici je i vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimir Nikezić, konsultant u Azotari.

Prema rečima tužioca, Dragin i Nikezić se terete da su osmislili taj način prodaje regresiranog đubriva i preporučili ljudima iz Azotare da tako vrše prodaju đubriva.

Tužilac je objasnio da optužnica obuhvata četiri dela, odnosno načina nezakonitog poslovanja i prodaje regresiranog đubriva.

Dragin se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora, a Nikezić za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin uhapšen je zajedno sa Zvonimirom Nikezićem i još sedam osoba 24. novembra 2012. zbog sumnje da su nelegalno trgovali subvencionisanim đubrivom.

Sve je počelo kada je Vlada Srbije, u kojoj je Saša Dragin bio ministar poljoprivrede, donela uredbu prema kojoj je zemljoradničkim zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i privrednim društvima registrovanim za poljoprivrednu proizvodnju koja su delom u vlasništvu države omogućeno da se snabdeju veštačkim đubrivom po nižoj, subvenicionisanoj ceni.

Ubrzo potom HIP Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, inače bliski saradnik tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, stavlja u promet 70.000 tona đubriva.

To đubrivo se zatim usmerava ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija. Međutim, navedene tri firme, prema saznanjima iz istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, koriste se samo da bi se jeftinije đubrivo, umesto ka zakonitim korisnicima, preusmerilo ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", koje su u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija, zatim ka firmama "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo.

Prema saznanjima Tužilaštva, 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro, prema saznanjima Tužilaštva, koristi beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije đubrivo ka privatnim kompanijama.

Prodajom jeftinijeg đubriva privatnim kompanijama državni budžet oštećen je za oko pet miliona evra ili preciznije za 437 miliona dinara.

Podsetimo, Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić javnosti je poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", a u upravnom odboru Agrobanke bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom slučaja Agrobanke.

Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", za koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio da su sumnjive.
Azotara (Foto B92, Dragan Dovatov)
Po nezvaničnim informacijama, koje prenosi portal 021, završene su istražne radnje i u proširenjima istrage koja su usledila od decembra 2012. godine do aprila ove pa ostaje da se vidi da li je i u tim postupcima Tužilaštvo donelo odluku u pogledu optuženja i da li su objedinjeni.

021 podseća da je 27. decembra 2012. godine, prilikom prvog proširenja, istragom obuhvaćeno još osmoro osumnjičenih, jedan bivši zamenik direktora "Azotare" i sedmoro rukovodilaca u privatnim preduzećima. Narednim proširenjem, početkom februara, pod istragom su se našla još dvojica biznismena pod sumnjom za zloupotrebe u vezi s prometom regresiranog mineralnog đubriva od 2009. godine do kraja marta 2011.

Trećim proširenjem istrage iz marta ove godine, a u vezi s prometom đubriva od maja 2010. do aprila 2011, obuhvaćeno je još 11 poslovnih ljudi u oblasti poljoprivredne proizvodnje u privatnom sektoru i jedan tadašnji direktor u "Azotari".

Istražni ograni su izneli procene da je neosnovanim korišćenjem novca namenjenog za regresiranje mineralnih đubriva budžetu Srbije i preduzeću "Azotara" pričinjena šteta od više miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: