Odbor: Žučna rasprava o Kosovu

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je, nakon žučne rasprave, izveštaj Vlade Srbije o dosadašnjem dijalogu sa Prištinom.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

11:11

Default images

Nakon toga će izveštaj razmotriti poslanici.

Stanovište vlade je na sednici odbora branio direktor Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine Dejan Pavićević koji je priznao da briselski sporazum nije divan, ali da je odraz političke realnosti i da je svakako bolji od ponižavajućih tekstova koji su ponuđeni u prethodnim rundama dijaloga.

"Dobili smo u desetoj rundi veliki pomak unapred i sporazum će omogućiti normalno funkcionisanje srpskog naroda na severu pokrajine i južno od reke Ibar", rekao je Pavićević, poručivši da borba za položaj Srba na KiM tek počinje budući da je sporazum "opštijeg karaktera" i pruža mogućnost da srpski narod dobije dosta.

"Nije moglo bolje, ali je moglo mnogo gore, i da nismo prihvatili ovaj sporazum šta bi nam sledeće bilo ponuđeno. Srbija bi otišla u samoizolaciju i ne bi imala šansu da se izbori za bilo šta, a srpski narod u pokrajini bi bio u mnogo goroj situaciji", rekao je Pavićević.

Članovima odbora se obratio i zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić, koji je predstavljen kao vladin činovnik, ali je zastupao stavove suprotne politici vlade, na čemu mu je više članova odbora otvoreno zamerilo.

"Stav kancelarije za KiM je pre nekoliko dana javno izrekao direktor kancelarije Aleksandar Vulin koji je ostavku podneo iz moralnih razloga i koji je kritikovao sporazum jer ne uvažava skupštinsku rezoluciju i ispod je minimuma koji je narodna skupština donela", rekao je Pantić.

On je upozorio da će briselski sporazum ukoliko bude primenjen imati teške posledice po Srbe koji žive na KiM, odnosno da će inicirati njihovo iseljavanje. Prema njegovim rečima, među prvima će se iseliti radnici MUP-a Srbije i njihove porodice koji će dobiti raspored u mestima centralne Srbije. Samo u tom talasu će, uveren je on, sa severa Kosova otići oko 2.500 ljudi.

"Država ovim potpisom podstiče iseljavanje sopstvenih građana sa teritorije KiM", upozorio je Pantić.

Kritikujući naširoko sporazum, rekao je da nakon njegove primene Srbija neće ni morati da formalno prizna nezavisnost Kosova.

"Srbija će morati da se odrekne svega što ukazuje na njeno prisustvo na KiM, građani su besni jer 14 godina su branili državu Srbiju na tim prostorima, a ovim sporazumom se država Srbija sama povlači i polako prepušta KiM Albancima", smatra Pantić.

Sporazum je oštro kritikovao i poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić koji je rekao da se u proteklih nekoliko godina politika Srbije kontinuirano kreće u pravcu predaje Kosova Albancima, što je poslednjim sporazum, kako smatra, konačno i učinjeno.

"Sporazum je potpuno u pravnom i ustavnom sitemu Kosova, i ako nas ubeđujete da je prethodna ponuda bila lošija vređate našu inteligenciju", obratio se Samardžić Pavićeviću.

Jedina šansa koju Srbi na KiM, kako je rekao, imaju jeste da se taj sporazum ne primeni i DSS će uraditi sve da ne bude implementacije.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke negodovao je zbog načina na koji je izveštaj vlade koncipiran, odnosno zbog toga što obuhvata i faze dijaloga koje su vođene tokom prošle vlade, u čemu Milivojević vidi pokušaj skrivanja sadašnje vlasti iz dogovora koje je postigao Borko Stefanović.

On je negodovao zbog prisustva člana Kancelarije za KiM na sednici, budući da je njen direktor Aleksandar Vulin podneo ostavku.

"Ne mislim da je to moralni čin Vulina, ja mislim da je reč o tajnom dogovoru da se Kancelarija za KiM ukine i mislim da novi direktor neće biti izabran, ako je to zaista moralni čin videćemo kako će glasti njegovi poslanici", rekao je Milivojević.

Pojedini poslanici su tokom sednice jedni drugima obraćali povišenim tonom, dobacivali, prekidali, a neki su, uključujući i predsednika odbora Milovana Drecuna, kolege pozivali na pristojnost i stišavanje strasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: