Sreda, 03.04.2013.

15:55

Reakcija Prištine: Kriva je Srbija

U Prištini se za jučerašnji neuspeli ishod pregovora jednoglasno osuđuje Srbija. Zvaničnici kažu da su iznenađeni odbijanjem Beograda da potpiše sporazum.

Izvor: B92

Default images

U isto vreme, analitičari podsećaju da nije sve završeno i da ne treba odbaciti mogućnost da sporazum bude zaključen narednih dana.

Nakon novog neuspeha u dijalogu između Kosova i Srbije, kosovski zvaničnici kažu da su razočarani nespremnošću Srbije da pokaže volju za postizanje mira u regionu.

"Pa nije to dobra informacija. Sigurno je da smo mi očekivali da ćemo potpisati dogovor sa Srbijom. Taj dokument se ovde smatrao dokumentom koji bi otvorio široki dijapazon saradnje. Nažalost, Srbija se još jednom pokazala nespremnom za mir i ja za sada ne znam drugu soluciju. To nije dobra vest”, istakao je Bedžet Pacoli, zamenik premijera Kosova.

Prema njegovim rečima, Ustav Kosova izrađen je “ne samo od strane Kosovara, već i od strane šire međunarodne zajednice i on je veoma moderan ustav koji garantuje mnogo onima koji žive na Kosovu".

“Prema tome, Ustav nema šta više da se dira. Što se Kosova tiče, mi smo uvek bili spremni na pregovore, istorijski. Vidi se još jednom da Srbija koči i ja ne verujem da je to dobro", dodao je on.

U opozicionoj stranci Alijansa za budućnost Kosova kažu da je Srbija juče u Briselu propustila veliku šansu.

"Srbija je ponovo neuspešna, upravo zbog nastavka njene stare politike prema Kosovu. Sporazum je trebalo da se prihvati od strane Srbije kao veoma značajan trenutak za prevazilaženje nesporazuma i podela koje postoje između Kosova i Srbije. U ovoj situaciji postoje i drugi činioci, ne samo Kosovo i Srbija, već i SAD, EU i Rusija. Kosovo je još jednom ojačalo odnose sa SAD, a loše po region biće ako Srbija nastavi ovako, gde će joj kao jedina opcija ostati Rusija, što će podsticati tenzije na Balkanu", kaže Burim Ramadani.

Analitičar Ramadan Ilazi iz Kosovskog instituta za demokratiju smatra da je dogovor između Kosova i Srbije neophodan ukoliko se želi demokratsko funksionisanje dve države.

"Mislim ipak da ovaj proces ima nekoliko značajnih dostugnuća. Stvorio je novu klimu u odnosima Kosova i Srbije, jednu konstruktivnu klimu. Sporazum je i dalje neophodan. Ja sam optimista da će do njega doći u jednoj određenjoj tačci. I to će biti nešto više nego Ahtisarijev plan, a manje nego Republika Srpska”, smatra on.

U mnogobrojnim reakcijama iz Prištine nedostaju reakcije članova kosovske delegacije u Briselu. Prva reakcija ove vrste očekuje se kasno posle podne, za kada je premijer Hašim Tači zakazao konferenciju za štampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: