SAD: Mi ne zovemo nikoga u dijalog

Iz američke ambasade u Beogradu saopšteno da SAD podržavaju dijalog o Kosovu, ali da nisu u poziciji da pozivaju bilo kog učesnika na te razgovore.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

12:21

Default images

Podsetimo, mediji danas pišu da je Vašington pozvao prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se lično više angažuje u tom procesu.

"Vlade Srbije i Kosova biraju svoje predstavnike i pregovarače i mi ih podržavamo u naporima da postignu obostrano prihvatljiv sporazum", izjavio je Tanjugu portparol ambasade Stiven Stark.

U Ambasadi podsećaju da se dijalog Beograda i Prištine odvija pod vođstvom EU. Istovremeno, kako je rečeno, Sjedinjene Države veruju i da je sporazum dve strane "sada moguće postići".

Beogradski mediji su danas objavili da su Vašington i Brisel uputili poziv prvom potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću da se pridruži razgovorima tokom osme runde pregovora 2. aprila u Briselu.

SAD se, kako je naveo Stark, nadaju da će Srbija i Kosovo iskoristiti dijalog da reše razmimoilaženja i normalizuju odnose. "Mi verujemo da je takav sporazum sada moguće postići", dodao je Stark.

Na pitanje da li je ipak Vučiću američka strana uputila poziv da uzme učešća u dijalogu, on je ponovio da SAD "nisu u poziciji da ga pozivaju". "Mi podržavamo vladu Srbije, a na njoj je da bira svoje predstavnike i pregovarače", rekao je on.

S druge strane, iz Vučićevog kabineta je saopšteno da bi on uskoro trebalo da, nakon konsultacija s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, odluči da li će otići na osmu rundu dijaloga u Briselu, zakazanu za 2. april.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: