RBV negira štetu u poslovanju

Razvojna banka Vojvodine (RBV) saopštila je da nije pričinjena šteta u poslovanju te banke.

Izvor: B92

Subota, 23.03.2013.

14:22

Default images

Oni su saopštili da je izvršni postupak u toku, a da je ovlašćeni procenitelj u izvršnom postupku naplate kredita i izdatih garancija pozitivno procenio njihovu naplativost.

Policija je uhapsila tri osobe iz vrha RBV, osumnjičene da su tu finansijsku instituciju oštetile za više od 20 miliona evra, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

RBV je u saopštenju za javnost navela da Grupa Borovica, koju čini niz privrednih subjekata, ima obaveze po kreditima i izdatim garancijama kod Razvojne banke u iznosu od 2,9 milijardi dinara.

Na ime ovih zaduženja banka je naplatila 375 miliona dinara na ime kamate, a nad Grupom Borovica RBV je pokrenula izvršenje radi naplate duga, a svi tokovi pokrenutih izvršnih postupaka naplate mogu se pratiti na portalu nadležnih privrednih sudova, piše u saopštenju.

Dodaje se da su sva imovina i računi Grupe Borovica, kao i privatna imovina, blokirani od strane RBV, i u izvršnom postupku koji je u toku, očekuje se potpuna naplata.

Neka od sredstava obezbeđenja za ove plasmane su i: zaloga na svim osnovnim sredstvima Borovica transportaœ, zaloga na svim osnovnim sredstvima Rumatransa, poslovni objekti u Rumi, Beogradu i Sremskoj Mitrovici, benzinska stanica, radionica, asfaltna baza, upravna zgrada, pet teretnih vozila marke "skania" (Scania), velike površine poljoprivrednog zemljišta u okolini Novog Sada kao i privatna imovina vlasnika, navodi se u saopštenju.

"Na nadležnim organima je da utvrde realne činjenice i eventualne propuste privedenih lica, a banka će i dalje svakako nastojati da naplati ukupna potraživanja, od ovih pravnih subjekata, kao i od svih drugih", piše u saopštenju.

Dodaje se da je banka za poslednjih šest meseci naplatila više odšest milijardi dinara od raznih dužnika, a više od 500 izvršnih postupaka za naplatu je u toku. Procenat naplate u ovim postupcima je preko 70 odsto, što svedoči da banka uspeva da naplati plasirane kredite.

MUP Srbije je danas saopštio da su privedeni bivši predsednici Izvršnog odbora te banke Srđan P. (52) i Biljana J. (62), kao i direktor Sektora za poslovanje sa privredom Slobodan B. (55).

Protiv njih troje i vlasnika preduzeća za transport i održavanje puteva Dušana Borovice (57), koji je u pritvoru, biće podneta krivična prijava, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Oni se terete da su od 2009. do 2012. godine, bez bankarskih garancija preduzećima Dušana Borovice odobrili kredite i tako oštetili Banku za oko 2,6 milijardi dinara.

Odobreno je 45 plasmana bez adekvatnih sredstava obezbeđenja privrednim društvima "Borovica transport", "Borovica transport-put", "Panonija putevi", "Sremski putevi", "Putevi", "Hidrograđevinar", "Dunav grupa agregati", "Vojvodinaput-Zrenjanin", "Napredak" i "Rumatrans", navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni Srđan P, Biljana J. i Slobodan B. će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: