Nedelja, 24.02.2013.

13:28

Al Kaida: Obmanite NATO kao i SRJ

Agencija AP otkrila Al Kaidinu taktiku u Maliju, u sklopu koje se nalaze i metode obmane koje je primenjivala jugoslovenska vojska protiv NATO-a.

Izvor: B92

Default images

Novinari agencije AP pronašli su listu na kojoj su navedena 22 načina za izbegavanje neprijateljskih napada u jednoj napuštenoj zgradi u Timbuktuu, drevnom gradu koji je tokom prošle godine bio pod opsadom islamskog Magreba.

Savete, od kojih najmanje jedan lično dao Osama bin Laden, prikupio je jemenski ekstremista Abdulah bin Muhamed, koji važi za vođu Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, i objavio ih na pojedinim džihadskim forumima. On je svojim saborcima rekao da moraju da okrenu javno mnjenje protiv stranih trupa i izazovu ustanak, tako što će pronaći i eliminisati špijune, a neprijatelje zbuniti taktikom obmanjivanja. Novinari AP pronašli su kopiju tog dokumenta u štabu koji su borici Magreba napustili pre mesec dana, sklanjajući se od invazije francuskih snaga.

Sakrijte se ispod drveta, poručio je Osama bin Laden islamstima u Maliju kako bi izbegli napad bespilotnih letelica francuskih trupa. Zbunite neprijatelja lažnim okupljanjima koristeći lutke i statue, postavite delove stakla na krovove zgrada i automobila, vežbajte u šumi ili pećini i uvek budite u senci neke zgrade, samo su neki od saveta na Muhamedovoj listi.

Poseban akcenat stavio je na značaj ometanja komunikacije i obmane. Upravu tu je i iskoristio neke od taktika koje su primenjivane tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Ometajte im elektronsku komunikaciju pomoću stare opreme. Ti uređaji treba da budu uključeni non-stop, zbog visokih frekvencija. Takođe, iskoristite jednostavnu ideju obmane koju je primenila jugoslovenska vojska, ometajući navođene NATO projektile pomoću mikrotalasne pećnice, napisao je on.

Vođama pobunjeničih grupa u Maliju Muhamed je poručio da ne komuniciraju preko elektronskih uređaja, budući da "neprijatelj može da im identifukuje glas i da ih potom locira". Ukoliko se već nađu na meti, a u vozilu su, treba odmah da izađu van, razdvoje se i beže u različitim pravcima.

Lista Abdulaha bin Muhameda predstavlja dokaz koordinacije među grupama unutar Al Kaide, ukazuje AP.
Foto: Beta, AP
"Ovaj dokument pokazuje da ovo više nije lokalni problem, već da se suočavamo sa neprijateljem koji šalje savete sledbenicima na nekoliko kontinenata", objašnjava Brus Rejden, 30-godišnji veteran CIA-e, koji sada radi kao direktor Obeveštajnog projekta na Bruking institutu.

Iako pojedinačno deluju pomalo smešno, ovi "saveti" za stručnjake predstavljaju ozbiljno osmišljenu taktiku u datim prilikama.

"Ovo nisu nimalo glupe tehnike. One pokazuju da deluju prilično pronicljivo. Time kupuju vreme, a u ovom sukobu vreme je ključno. Koriste ih pri povlačenju iz bombardovanih oblasti i to rade veoma brzo", kaže pukovnik Kedrik Lejton, 26-godišnji veteran američkih vezdušnih snaga.

Međutim, koliko su domišljati pobunjenici u Maliju najbolje govore stanovnici Timbuktua. Ase Ag Imahalit, lokalni baštovan, ispričao je AP-u kako su mešali šećer, pesak i vodu i tom lepljivom masom "bojili" svoja vozila. Automobili Al Kaidinih boraca stalno su pokriveni blatom, kažu njegovi sugrađani.

Vojska Malija pokrenula je 11. januara, uz vojnu podršku Francuske, ofanzivu protiv islamista povezanih sa Al Kaidom na severu zemlje. SAD su u međuvremenu potpisale "sporazum o statusu snaga" sa Nigerijom, koji će im omogućiti izgradnju vojne baze kako bi pomogle francuskim obaveštajcima da prikupljaju podatke o Al Kaidi.

"Ovaj dokument pokazuje da znaju za tajnu američku bazu i da se spremaju za borbu", zaključio je profesor Metju Gider sa Univerziteta u Tuluzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

23 h

Podeli: