Završen protest zbog ćirilice

Protest u Vukovaru protiv najavljenog uvođenja srpskog jezika i ćirličnog pisma u zvaničnu upotrebu u tom gradu, završen je bez incidenata.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 02.02.2013.

13:30

Default images

Na skupu se okupilo oko 20.000 građana.

Učesnici iz cele zemlje, uglavnom hrvatski borci u poslednjem ratu, od jutra su dolazili u grad kolima ili autobusima.

Protest koji je simbolično počeo u 12.05, organizovao je "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" koji će na kraju programa pročitati svoj proglas i zahteve koji će biti upućeni vladi i Saboru.

Po rečima portparola štaba Zdravka Komšića, Štab je juče podneo Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Očekujemo da se to reši u našu korist. Ćirilica je u Vukovaru neprihvatljiva jer su ratne rane još sveže i duboke", rekao je Komšić, dodavši da je u gradu ubijeno ili nestalo oko 5.000 ljudi što je više od deset odsto predratnog stanovništva.

U komentaru na predlog da Ovčara i neka druga mesta stradanja Hrvata budu izuzeta iz primene zakona koji uvodi dvojezičnost u gradu, Komšić je rekao da bi ceo grad trebalo da bude izuzet iz zakona.

"Nakon protesta na kome će biti preko 20.000 ljudi, očekujemo da će se odustati od uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, a ako tako ne bude, organizovaćemo velik protest u Zagrebu", rekao je Komšić pre protesta. Srpski jezik i ćirilica treba da budu uvedeni kao službeni po zakonskim propisima da se u mestima u kojima živi više od trećina pripadnika neke manjine, njen jezik i pismo mogu biti službeni.

Po popisu iz 2011. u gradu živi 34,87 odsto Srba koji očekuju da se stvore uslovi za sprovođenje zakona.

Da će se zakon poštovati, više su puta potvrdili premijer Zoran Milanović i ministar uprave Arsen Bauk.

U Vukovaru su 19. januara veterani održali protest sa koga su zatražili od hrvatskog Sabora da izglasa moratorijum od 20 godina na uvođenje u službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice dok je istog dana u Zagrebu Hrvatska stranka prava počela da prikuplja potpise za uvođenje desetogodišnje zabrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: