Biće još razgovora o spomeniku

Iako na sastanku predstavnika Koordinacionog tela i lidera albanskih partija s juga Srbije nije postignut dogovor o spomeniku OVPBM razgovor će biti nastavljen.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2013.

09:06

Default images

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je sinoć, posle sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, da dogovor nije postignut, ali da će razgovori biti nastavljeni.

"Dogovor je da nastavimo započeti dijalog kako bismo rešili probleme u Bujanovcu i Preševu", rekao je Halimi, jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije.

On je kazao da su za danas zakazane vanredne sednice parlamenata u Preševu i Bujanovcu, a za subotu sednica Skupštine svih albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe.

"Pozivi za sednicu upućeni su vlastima u Beogradu i predstavnicima međunarodne zajednice, a ko će od njih doći, videćemo", rekao je Halimi, koji se posle sastanka obratio novinarima, iako to nije bilo planirano.

Na pitanje znači li to da se pred važnu sednicu skupštine odbornika Albanaca u subotu izlazi bez zajedničkog stava o spomeniku, Halimi je kratko odgovorio "Da, da. Za sada još nemamo zajednički stav".

"Bio je ovo sastanak političkih predstavnika Albanaca, koordinacionog tela, sa predsednikom Zoranom Stankovićem i sekretarima ambasada SAD, Velike Britanije, Evropske unije i OEBS-a", dodao je on.

Sastanak predstavnika Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i lidera albanskih političkih partija sa juga Srbije održan je u kancelariji Misije OEBS-a u Bujanovcu.

Sastanku je predsedavao direktor Koordinacionog tela Zoran Stanković, a pored Halimija, sastanku su prisustvovali i predsednici Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Demokratske unije doline Skender Destani, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi.

Prisustvovali su i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri, predsednik Udruženja veterana OVPRM Ramadan Ismaili i predsednik bujanovačkog ogranka Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi.

Podsetimo, sporni spomenik poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe postavljen je na gradskom trgu u Preševu, 16. novembra 2012.

Inicijativu za izgradnju spomenika dalo je Udruženje veterana OVPMB, njegova izgradnja lokalnu samoupravu i Udruženje koštala je tri miliona dinara, a otkrivanje je održano povodom obeležavanja stote godišnjice od osnivanja države Albanije.

Nekoliko dana po otkrivanju, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "postavljanje spomen-ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, u centru Preševa, provokaciju na koju država mora da reaguje".

Dačić je potom izjavio da će država taj spomenik srušiti do 17. januara, odnosno do naredne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu, ukoliko to do tada ne budu uradili oni koji su ga postavili.

Premijer Srbije izjavio je da rešenje o uklanjanju spomenika u centru Preševa treba da se nađe dijalogom kako bi se izbegao sukob. On je istakao da niko ne želi da se zaoštrava situacija u Preševu i da su svi svesni težine međunacionalnih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: