Zvanično odloženo inaugurisanje Uga

Predsednik venecuelanske skupštine Diosdado Kabeljo izjavio da će inauguracija Uga Čavesa definitivno biti odložena jer on ne može da se vrati iz Kube.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2013.

07:47

Default images

Kabeljo je u skupštini pročitao pismo potpredsednika Nikolasa Madura, u kome se navodi da, prema mišljenju doktora, Čaves, koji je operisan na Kubi, neće moći da se vrati u Venecuelu do četvrtka kada treba da položi zakletvu.

Državni vrh Venuecele pozvao je juče građane da masovno iskažu podršku obolelom predsedniku Čavesu i okupe se 10. januara, na dan kada je trebalo da se održi njegova inauguracija.

Kabeljo, koji je na čelu Čavesove Partije ujedinjenih socijalista Venecuele, najavio je da će masovnom skupu prisustvovati i šefovi nekih država i vlada.

Vlasti su se poslednjih dana suočavale sa sve glasnijim kritikama zbog planova da na neodređeno vreme odlože Čavesovu inauguraciju sve dok on ne bude bio u stanju da položi zakletvu, a u ponedeljak je i katolička crkva upozorila vladu da bi kršenje Ustava bilo "moralno neprihvatljivo".

Rešenje ovog spora zatražio je u međuvremenu vođa venecuelanske opozicije Enrike Kapriles, koji je pozvao Vrhovni sud da odluči da li bi inauguracija bolesnog predsednika Čavesa mogla da bude odložena.

Prema ustavu, novi izbori moraju da budu održani u roku od 30 dana, ako izabrani predsednik umre ili nije u stanju da obavlja dužnost, pre nego što je preuzeo mesto šefa države ili u prve četiri godine šestogodišnjeg mandata.

Čaves, koji boluje od raka, nalazi se u Havani, gde je 11. decembra četvrti put operisan, posle čega je dobio plućnu infekciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: