Oprezno vozite, stop za teretnjake

Sneg otežava saobraćaj u Srbiji. Vozačima se savetuje oprez zbog leda na putevima. U Beogradu većina ulica neprohodna. Počelo isključivanje teretnih vozila.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 11.12.2012.

07:27

Default images

U Srbiji je i danas veoma hladno. Sneg pada u većem delu zemlje, a padaće i cele noći.

Jak sneg pada u većem delu Srbije, na glavnim putnim pravcima uglavnom se saobraća bez problema, dok je lokalni saobraćaj otežan. Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je situacija u Srbiji stabilna.

On je apelovao na državne službe da sarađuju kako se ne bi opet dogodilo da građani ostanu zavejani na putevima gotovo 24 sata.

"Počele su najavljene snežne padavine i u naredna 24 sata očekuje se još 20 centimetara novog snega. Po najnovijim informacijama, na potezu Feketić - most na Beškoj ima poledice na putu i izvršili smo dodatni pritisak na preduzeće 'Bačka put' zaduženo za tu deonicu da led ukloni", rekao je Marić agenciji Beta. On je apelovao na "sve segmente sistema zašite i spasavanja u Srbiji, "nadležna ministarstva, preduzeća koja održavaju puteve, saobraćajnu policiju da mnogo tešnje sarađuju kako se ne bi desio kolaps kakav je bio između subote i nedelje".

"Svi moraju da sarađuju da se ne bi ponovila ista situacija", rekao je Marić i dodao da putari koji čiste sneg moraju da budu u kontaktu s Republičkim hidrometeorološkim zavodom i saobraćajnom policijom.

"Ukoliko budu sarađivali, pripadnici Sektora, putari, saobraćajna policija i Republički hidrometeorološki zavod, kolapsa na putevima neće biti", rekao je Marić.

On je kazao i da se još radi na raščišćavanju pojedinih lokalnih puteva i da je zato u tim mestima vanredna situacija još na snazi.

"Izvinio bih se svim putnicima koji su tokom te noći prošli pakao i po 22 sata čekali zbog toga što se na auto-putu zaglavilo 30 teških teretnih vozila i koji su napravili kolaps", rekao je Marić i dodao da su prošlog vikenda pojedini delovi državnog sistema zakazali. Prema njegovim rečima, ne postoje ugrožena mesta do kojih pripadnici Sektora za vanredne situacije ne mogu da dođu, već da ima samo onih u kojima lokalni putevi još nisu raščišćeni i gde saobraćaj ne može normalno da funkcioniše.

Zimska služba Javnog komunalnog preduzeća "Gradsko zelenilo" Novi Sad jutros od pet sati nalazi se na terenu i čisti sneg i posipa so i rizlu na 32 lokacije u gradu.

Kako je saopšteno iz službe za informisanje "Gradskog zelenila", trenutno je angažovano 140 radnika i 29 vozila mehanizacije, a od subote do danas, radnici Zimske službe tog preduzeća posuli 35 su tona soli i jednu tonu rizle.

U JGS "Gradsko zelenilo" ističu da je njihova Zimska služba u potpunosti spremna za nove padavine koje su najavljene.

Sneg koji je danas nastavio da pada u Loznici dostigao je visinu od 14 centimetara, a sva raspoloživa mehanizacija uklanja snežne nanose s puteva, koji su prohodni, ali na njima ima snega.

Od jutros je i u Boru sneg počeo ponovo da pada, a na kolovozima ima snega na svim putnim pravcima. Učesnicima u saobraćaju kroz Timočku krajinu savetuje se oprezna vožnja uz obaveznu zimsku opremu.

Inače, svi regionalni i lokalni putevi su, u ovom delu Srbije, očišćeni i prohodni, a na putu Bor-Žagubica zabranjen je saobraćaj kamionima i šleperima s prikolicom.

Vozačima se savetuje da bez preke potrebe ne kreću na put za Žagubicu preko Crnog vrha.
(Tanjug, arhiva)
Iako sneg na području Leskovca bez prestanka pada od prošle noći, svi magistralni i većina lokalnih puteva su prohodni za saobraćaj, izjavio je gradonačelnik Leskovca i šef Kriznog štaba Goran Cvetanović.

On je kazao da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu i da su glavne saobraćajnice očišćene, a da jedino problema ima u nekoliko planinskih sela.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Jablaničkom okrugu Miodrag Marjanović, rekao je Tanjugu da dodatne padavine nisu napravile veće probleme stanovništvu, da su putevi prohodni, a snabdevanje električnom energijom, redovno i za sada stabilno.

Sneg, koji od ranog jutra pada u Nišu usporio je i otežao saobraćaj u gradu, a sve ekipe zimskih službi su na terenu.

"Sve ekipe su na terenu i rade na čišćenju kolovoza. Ukupno 22 ekipe rade na čišćenju", rečeno je u Zimskoj službi u Nišu.

Sneg na području Jagodine i Pomoravlja jutros od 10 sati pada takvim intenzitetom da ljudstvo i mašine Zimske službe i komunalnih preduzeća ne uspevaju da ga očiste ni sa centralnih trgova.

Snežni pokrivač dostigao je visinu od oko 20 centimetara, a ima ga mnogo i na kolovozima, ističu putari.

Na području Pomoravskog okruga svi putni pravci su prohodni, a saobraćaj je zabranjen za teretna vozila i šlepere na putevima Despotovac - Lipovica i Resavica - Senjski Rudnik, a od 12 sati i preko Čestobrodice na magistralnom putu Paraćin - Zaječar, izjavila je Tanjugu portparolka Policijske uprave u Jagodini Gordana Cvetić. Komadant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, izjavio je Tanjugu da su u ovom gradu "angažovane sve raspoložive ekipe na čišćenju snega", a prednost imaju prilazi zdravstvenim i dečjim ustanovama, školama, apotekama, poštama i centrima za snabdevanje životnim namirnicama.

Načelnik sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga, Dragiša Broćić kazao je Tanjugu da se saobraćaj odvija otežano, ali da su za sada svi putni pravci prohodni i da se gradske saobraćajnice u Čačku čiste.

U toku je sednica kriznog štaba opštine Lučani, a jutros je u selu Gornja Kravarica autobus sleteo s puta, ali povređenih nije bilo.

Sve ulice prvog prioriteta u Kragujevcu su prohodne, a ekipe zimske službe, koje su 24 sata na terenu, ulažu maksimalne napore kako bi se takvo stanje zadržalo, saopštila je danas Informativna služba grada Kragujevca.

Problema ima u javnom gradskom prevozu, tako da su pojedine linije u prigradskom i na seoskom području skraćene, istakli su nadležni u Gradskoj agenciji za saobraćaj.

Sneg koji od sinoć pada na području Rače izazvao je probleme u saobraćaju, posebno na regionalim putnim pravcima prema Kragujevcu, Velikoj Plani i Topoli, javljaju lokalni mediji.

Ekipe zimske službe bez prekida čiste sve važne saobraćajnice, a kritične tačke se posipaju agregatom. Saobraćaj je otežan, ali za sada nema zastoja.

Svi magistralni i regionalni putevi u Rasinskom okrugu su prohodni, ali je saobraćaj otežan, rečeno je Tanjugu u "Kruševac putu".
"Prioritet Kruševac puta je održavanje magistralnih putnih pravaca Kruševac-Blace i Pojate-Kraljevo, oni su sada prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano, jer na kolovozu ima ugaženog snega do pet santimetara", kazao je Tanjugu šef održavanja Nemanja Pešić.

On je istakao da problema ima na svim lokalnim putevima i dodao da je trenutno angažovano oko 75 odsto kapaciteta tog preduzeća.

Prema njegovim rečima, putni pravac prema Kopaoniku je takođe prohodan, ali je i u tom delu saobraćaj otežan jer, pored toga što sneg intenzivno pada, duva i jak vetar.

Oprez zbog leda na kolovozima

Foto: Beta
Na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta - auto-putevima i državnim putevima kolovozi su vlažni, na većini deonica snega nema, a vozačima se savetuje oprezna vožnja, saopšteno je iz JP "Putevi Srbije".

Leda ima na putevima Pančevo-Vršac-Vatin, Pančevo-Kovin- most na Dunavu (Smederevo), Konak-Plandište-Margita-Vršac, Farkaždin Kovačica, Uzdin-Kovačica-Pančevo i Vrnjci-Vrnjačka Banja-Mitrovo polje-Brus-Ravni, Uljma-Straža-Bela Crkva-granica sa Rumunijom (Kaluđerovo), Kovin-Dubovac-Bela Crkva i Vršac-Straža.

Snega do pet centimetara ima na auto-putevma Granični prelaz Horgoš - Feketić, Feketić - Novi Sad - most Beška, kao i na državnim putevima Bačka Palanka - Veternik, B. Karađorđevo - Srpska Crnja, Petrovaradin - Irig ( obe trake), Slatina - Valjevo - Podbukovi, Bačevci - Kosjerić - Požega - Arilje - Divljaka, saopšteno je iz JP "Putevi Srbije".

Sneg koji od sinoć neprestano pada na području Kraljeva jutros je visok od 30 do 40 centimetara, ali nije izazvao zastoje na Ibarskoj magistrali, rekao je Radoica Kočović, načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije.

"Saobraćajne patrole, po nalogu Štaba, neprestano prate situaciju na putevima i, ako bude potrebno, pravovremeno će na Ibarskoj magistrali, koja je još prohodna, isključiti teretni saobraćaj. Kako ne bi došlo do zastoja, obustaviće se kretanje vozila jednom trakom zbog čišćenja druge", kazao je Kočović.

Načelnik Štaba je rekao da se putni pravci u okolini Kraljeva zbog intenzivnog suvog snega neprestano čiste, kao i da su putevi prema Goču i na pravcu Ušće-Studenica prema Ivanjici još prohodni. Snega do pet centimetara ima i na prilazima graničnim prelazima B. Karađorđevo - Srpska Crnja, Horgoš - Subotica - E75, Uljma - Straža - Bela Crkva - granica s Rumunijom (Kaluđerovo), Granica RS - Loznica 1, Kneževići - Borova glava- Kokin brod- Nova Varoš - Prijepolje - barski most (granica Crne Gore), Novi Bečej - Nakovo.

Na ostalim putnim pravcima kolovozi su vlažni u nižim predelima, a snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Požarevca, Valjeva, Pančeva, Kosova, Novog Pazara, Subotice, Bačke, Kragujevca, Zrenjanina, Rume, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka Novog Sada, Mačve, Kolubare i Beograda.

U Pomoravskom okrugu svi putni pravci su prohodni, a saobraćaj je zabranjen za teretna vozila i šlepere na putevima Despotovac-Lipovica i Resavica-Senjski Rudnik.

Na području Zaječara ima pojava poledice, naročito na mostovima, a važi zabrana za šlepere i kamione preko Crnog vrha. Ima i sitnih odrona u klisurama, usecima i zasecima.

Na području Kruševca za šlepere i kamione s prikolicom važi zabrana saobraćaja, na prilazu Kopaoniku preko Brzeća, prema Goču i prema Drenskoj klisuri.

Zbog vlažnih kolovoza i niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice, a ekipe putarskih preduzeća 24 sata intervenišu na terenu i posipaju krizne deonice.

Prilazi planinskim turističkim centrima Kopaoniku, Zlatiboru, Goču i Divčibarama su prohodni, ugaženog snega ima do pet centimetara, obavezna je zimska oprema i preporučuje se oprezna vožnja. Svi ostali putni pravci su suvi i saobraćaj je normalan.

U Beogradu kolaps

Foto: Tanjug
Saobraćaj u Beogradu veoma je otežan zbog snega koji pada već nekoliko sati, a Beograd-put čisti samo ulice prvog prioriteta, dok su ostale ulice uglavnom neprohodne za saobraćaj.

U taksi službama navode da je saobraćaj u kolapsu, da ne mogu da dođu do klijenata u ulicima drugog prioriteta, kao i da se kroz ulice prvog prioriteta, kroz koje idu vozila GSP, otežano kreće.

U Beo-taksiju su za agenciju Beta rekli da sneg u mnogim delovima grada nije očišćen i da je najkritičnije u Nemanjinoj ulici, u centru Beograda, zato što je pokvarena tramvajska mreži, zatim na Senjaku, Miljakovcu i Vidikovcu i u Rakovici.

Veliki problemi sa saobraćajem postoje i u Ustaničkoj i Kruševačkoj ulici, a teško je i na Vračaru, kao i u Bulevaru oslobođenja. Sneg je usporio saobraćaj, pogotovu kod Autokomande, na Pančevačkom mostu, pored sajma, na auto-putu kroz prestonicu, kao i na Brankovom mostu, izjavio je ranije danas Tanjugu dežurni dispečer udruženja "Žuti taksi" Milan Simić.

Bilo je problema i manjih izmena u trasama pojedinih linija GSP-a. Sneg koji danas pada u Beogradu izazvao je saobraćajni kolaps u čitavom gradu i u centru grada saobraćajnice su prohodne, ali se vozila veoma sporo kreću, a teška je situacija u Kumodražu i okolnim pojedinim naseljima, rečeno je Tanjugu u dispečerskoj službi "Žutog taksija".

U Gradskom saobraćajnom preduzeću za agenciju Beta je rečeno da je skraćen samo saobraćanje autobusa na liniji 65, koji idu samo do Omladinskog stadiona. Zbog snega koji je danas ponovo počeo da pada u glavnom gradu i neprestano veje, ekipe Zimske službe "Beograd-puta" su stalno na terenu i trenutno od novih snežnih padavina čiste ulice prvog prioriteta kojima se kreću vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Kako je rečeno Tanjugu u dežurnoj dispečerskoj službi Zimske službe "Beograd-puta", po završetku radova na čišćenju ulica prvog prioriteta, ekipe će preći da rade na saobraćajnicama drugog prioriteta, na kojima se još zadržao ugaženi sneg i led.

Angažovane su sve raspoložive snage i u gradu se za čišćenje i održavanje saobraćajnica koristi so, a van grada mešavina, dok rad otežavaju usponi, kao i to što pojedini vozači ne poseduju odgovarajuću zimsku opremu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas se izvinio Beograđanima zbog manjeg broja vozila u gradskom saobraćaju prethodnog dana.

Hitna pomoć je u Beogradu do 13 časova obavila 92 intervencije, od kojih 35 na javnom mestu, i broj poziva toj medicinskoj službi je povećan, izjavila je Tanjugu portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Macura je rekla da je od tih 35 intervencija bilo sedam povreda na ledu i da je pomoć lekara najčešće bila potrebna srčanim bolesnicima i da su se u Beogradu u tom periodu dogodila i dva saobraćajna udesa u kojima su dve osobe povređene.

Nadležni apeluju na građane da očiste sneg ispred svojih domova i da uklone ledenice s terasa i krovova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: