Mame zamenjuju i nastavnice

Set prosvetnih zakona, koji donose novine u obrazovanju, sledeće nedelje stiže u Skupštinu Srbije. Predviđeno i učenje kod kuće, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2012.

23:58

Default images

Đaci će, umesto u klupama, moći da uče u krevetu, učionice da zamene dnevnim sobama, a nastavnice mamama. Učenje kod kuće jedna je od novina koje donosi nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, koji bi u grupi prosvetnih zakona trebalo uskoro da se nađe pred poslanicima.

Za ovu mogućnost biće dovoljno samo da roditelji na vreme obaveste školu da će sami organizovati nastavu za svoju decu. A škola će na kraju godine deci obezbediti da polože ispite i završe razred.

Zakoni koji regulišu oblasti osnovnog, srednjeg i obrazovanja odraslih trebalo je još u februaru da budu usvojeni, ali su ipak povučeni. U međuvremenu, napravljene su i određene izmene u ovim dokumentima.

Prema najavama prof. dr Radivoja Mitrovića, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ovaj prosvetni set zakona trebalo bi već koliko sledeće nedelje da uđe u skupštinsku proceduru. U prvoj verziji zakona o osnovnim školama, garantuje se obezbeđivanje besplatnih udžbenika, ishrane i prevoza za određene kategorije učenika. Sada se samo ostavlja mogućnost da deca to dobiju. Izbačen je i deo koji se bavi saradnjom sa roditeljima i njihovim angažovanjem u školi. Piše jedino da će roditelji jednom mesečno moći da prisustvuju nastavi kada je otvoreni dan škole.

Na poslednje dve sednice zakonima se bavio i Nacionalni prosvetni savet. Dali su saglasnost, ali među primedbama je i ta da broj učenika u odeljenju nije smanjen sa maksimalnih 30 na 25. Istu primedbu izneli su i kada je reč o zakonu o srednjim školama. To su naglasili i u pismu koje su uputili Ministarstvu prosvete. Kada je reč o srednjoškolcima, upozorili su i da nedeljno ne smeju da imaju više od 30 časova.

"Maksimalan broj učenika u odeljenju treba da bude 25. Sporno je i to što učenicima nije ostavljena mogućnost učenja jezika i na početnom nivou", naglasila je na poslednjoj sednici NPS prof. dr Desanka Radunović, predsednica ovog saveta.

To znači da neko ko je u osnovnoj školi učio francuski, mora da ga uči i u srednjoj. Ako je imao samo jedan strani jezik u osnovnoj školi, a sačekaju ga dva u srednjoj, ovaj drugi neće moći da uči kao početnik, već će morati da sustigne generaciju.

Novina za srednjoškolce biće uvođenje mature i ukidanje prijemnih ispita za fakultete. Gimnazijalci će polagati samo opštu maturu, a đaci stručnih škola, ukoliko hoće da se upišu na fakultet srodan školi koju su završili - samo stručnu maturu. Međutim, ako iz pravno-birotehničke nameravaju da upišu biologiju - imaće i stručnu i opštu maturu. A ako, recimo, hoće na studije muzike ili slikarstva - čeka ih i prijemni. Nakon trogodišnje srednje škole - dobijaće majstorsko pismo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: