Ljajić: Mali je manevarski prostor

Da je Srbija lobirala i finansijski pomagala odbrani svojih haških optuženika kao što je to činila Hrvatska, bio bi to dokaz da je genocid državni projekat.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

19:49

Default images

To je za novi broj NIN-a izjavio Rasim Ljajić, šef Nacionalnog tima za saradnju sa Haškim tribunalom. Oslobađajuća presuda za dvojicu hrvatskih generala za njega je potvrda da Haškim tribunalom vlada politika, a ne pravda, iz koje je jasno da se tamo sudi poraženima u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, a to su Srbi.

"Mi još plaćamo cenu pogrešnih odluka iz devedesetih.“

On je rekao da, bez obzira na ogoljeno lice Haškog tribunala, koji je pokazao da je pravda selektivna i da njim vlada politika, Srbija mora povlačiti trezvene korake. „Kada vam lično nanesu nepravdu, imate pravo da radite šta god hoćete, ali ne i kada predstavljate državu“, rekao je on.

Posle ovakve presude Ljajić se preispituje da li je on, koji je bio ubeđen da čini sve u interesu države, učinio ispravno rizikujući da dobije metak.

"Veliki trud i velika stvar koju smo uradili za zemlju praktično je poništena ovakvim presudama Tribunala. Ne kažem da smo imali alternativu, svi znaju pod kakvim smo pritiskom bili, da je zaustavljen put ka EU zbog nesaradnje sa Tribunalom u jednom periodu, reforme nismo mogli da sprovodimo u punom kapacitetu dok taj posao ne završimo, ali kada vidite ovakve presude, ne može čovek da se ne oseća poniženo. Nikada nisam imao iluzije, ali ne, više ne verujem u pravdu tog tribunala“, kaže Ljajić.

Nakon ovih presuda za srpsku stranu, veruje Ljajić, mali je manevarski prostor. A to podrazumeva svođenje saradnje sa Tribunalom na tehnički nivo, dok odnos sa tužiocem Seržom Bramercom treba svesti na nivo saradnje dva tužilaštva, “ni manje ni više od toga“. On je ubeđen da je sledeći korak oslobađajuća presuda za Ramuša Haradinaja. "Biće to završni udarac koji će tribunal zadati samom sebi i njegovom kredibilitetu“, kaže Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: