Hag: Još nismo dobili odluku Srbije

Specijalni savetnik haškog tužioca Frederik Svinen kaže da Tužilaštvo još nije dobilo zvaničnu odluku Srbije da saradnju sa Hagom svodi na tehnički nivo.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

15:51

Default images

Svinen je istakao i da Tužilaštvo Haškog tribunala "veruje" da će vlasti Srbije nastaviti "dobru saradnju" u dostavljanju dokumenata neophodnih za tekuća suđenja

On je za radio Slobodna Evropa rekao da Tužilaštvo čeka detalje odluke i dodao da u ovom trenutku postoji nekoliko zahteva koji su upućeni Srbiji, a tiču se pomoći suđenjima u toku.

"Nadamo se da će vlasti u Srbiji te zahteve obraditi i na njih odgovoriti, kao što su to činile i do sada. Ono što je za nas važno jeste da se posao obavlja. Dakle, čekamo da u narednim danima ili nedeljama dobijemo odgovore Beograda na zahteve koje smo mu uputili. To je za nas najvažnije“, kazao je savetnik Serža Bramerca.

Komentarišući odluku Vlade Srbije da zbog oslobađanja hrvatskih generala Anta Gotivne i Mladena Markača, saradnju s Tribunalom svede na tehnički nivo, Svinen je za agenciju Beta rekao da očekuje nastavak dobre saradnje sa vlastima u Beogradu.

"Mi smo videli tu izjavu. Određen broj naših zahteva za pomoć je poslat u Beograd i verujemo da će vlasti na njih odgovoriti, što bi održalo dobru saradnju koju smo do sada imali. Za nas je važno da na konkretne zahteve za pomoć bude odgovoreno", rekao je Svinen.

Savetnik Serža Bramerca podsetio je, međutim, i da će glavni tužilac 5. decembra o saradnji Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije govoriti pred Savetom bezbednosti UN, predstavljajući redovan polugodišnji izveštaj o radu Tužilaštva.

Pisani izveštaj Bramerc je već poslao u sedište UN prošlog četvrtka, dan pre presude generalu Gotovini.

"Ako dođe do novog razvoja događaja, tužilac će to uključiti u svoj izveštaj i pomenuti u govoru pred Savetom bezbednosti", naznačio je Svinen.

On je kazao i da je stav Tužilaštva da ne komentariše presude koje su donela raspravna i apelaciona veća Tribunala.

Podsetimo, Vlada Srbije je u petak, nakon oslobađajuće presude za Gotovinu i Markača, odlučila da sa dnevnog reda skine sve tačke koje su se odnosile na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu.

Kako je tada objasnio šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, "to ne znači da Srbija obustavlja saradnju sa Tribunalom, već je samo svodi na tehnički nivo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: