Dačić: Stanje u Vojvodini stabilno

Premijer i ministar policije Ivica Dačić kaže da je bezbednosno stanje u Vojvodini stabilno i da nema ozbiljnijeg ugrožavanja građana niti ustavnog poretka.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

07:41

Default images

Dačić je na konstitutivnoj sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost iznoseći podatke o bezbednosti i rezultatima rada MUP-a na teritoriji pokrajine, rekao da je primećen pozitivan pomak u gotovo svim oblastima kojima se izveštaj bavi, kao i da je zabeleženo smanjenje broja krivičnih dela.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Vojvodine ukupni kriminal je smanjen za šest odsto u odnosu na prošlu godinu i on čini 30 odsto ukupnog kriminala zabeleženog na teritoriji cele Srbije.

Dačić je istakao da je smanjen broj registrovanih slučajeva trgovine ljudima, imovinskih delikata, krvnih delikata, maloletničkog kriminala...

Predsednik vlade je naveo i da je očuvano stabilno stanje javnog reda i mira, kao i međunacionalnih i međuverskih odnosa.

"Zebeležen je za trećinu manji broj tih incidenata nego prošle godine, a taj broj opada iz godine u godinu. U poslednjih deset godina ovo je najmanji broj međunacionalnih incidenata na teritoriji Vojvodine i tu temu polako treba izbacivati iz uporebe, odnosno upotrebljavati samo kada dođe do velikih incidenata", kazao je on.

Dačić je najavio i pojačanu kontrolu granica, ističući da Srbija nije samo zemlja iz koje azilanti odlaze u Zapadnu Evropu, već i zemlja koja i sama ima problem sa azilantima koji pretežno dolaze iz Grčke i kojih godinšnje bude oko 5.000.

On je ponovio da se pitanje azilanata mora rešavati, jer Srbiji preti ukidanje vizne liberalizacije, što bi, budući da se koristi kao oruđe za dodatni pritisak, moglo biti politički veoma štetno za Srbiju.

Kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Dačić je naveo da su zabeležena 383 krivična dela, među kojima najviše zloupotrebe službenog položaja i da to čini 19 odsto svih zabeleženih dela korupcije na teritoriji cele Srbije.

U domenu borbe protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, prema njegovim rečima, zalebeženo je smanjenje zaplene heroina kako u Vojvodini tako na teritoriji cele Srbije, a razlog tome je činjenica da tradiconalna balkanska ruta koja ide preko Srbije dobija druge putanje.

Ministar pravde Nikola Selaković naveo je da je to ministarstvo započelo procedure za izmene i dopune sistemskih zakona i dopune krivičnih dela vezano za poboljšanje bezbednosne situacije na celoj tetiroiji Srbije.

Kako je naveo, reč je, između ostalog, o izmenama i dopunama krivičnih dela trgovine ljudima, ilegalnih migracija, zloupotrebe službenog položaja...

Takođe, Selaković je najavio i skoru dopunu mreže sudova, koja će dovesti do promena na teritoriji AP Vojvodine i otvaranja sudova u pojedinim mestima i gradovima koji ih u prethodnoj izmeni mreže sudova nisu imali.

"Dopunjena sudska mreža biće okrenuta racionalizaiji i efikasnijem radu sudova", naglasio je on.

Konstituisanjem Pokrajinski savet za bezbednost započeo je delovanje u svom trećem sazivu. Na čelu saveta je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: