Tači o susretu sa Dačićem

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da kosovski premijer Hašim Tači u petak informiše poslanike o sastanku koji je 8. novembra imao sa Ivicom Dačićem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

20:51

Default images

Tači je ranije danas informisao predsednicu Kosova Atifete Jahjagu, Vladu Kosova i predsedništvo vladajuće Demokratske partije Kosova o razgovorima koje je vodio sa Dačićem u Briselu.

Kosovski premijer je na sastanku Vlade Kosova kazao da je u Briselu 8. novembra razmatrano šest pitanja, kao i da će se sledeći sastanak održati u decembru.

Tači je rekao da poslednji sastanak sa Dačićem doprinosi ostvarivanju prethodno postignutih sporazuma sa Srbijom, sa posebnim akcentom na Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima(IBM).

"Ovaj proces je od izuzetnog značaja za normalizaciju međudržavnih odnosa sa Srbijom i priznanje od strane Srbije u nekoj kasnijoj fazi. Na drugom sastanku smo zabeležili progres posebno u sporazumu o IBM-u. U drugoj tački sam otvorio pitanje nestalih osoba, što je i dalje preokupacija našeg društva. Složili smo se da je to humanitarno pitanje i da u rasvetljavanju ovog pitanja uključimo i komisije za nestale", kazao je Tači.

Tači je naveo da je postignuta saglasnost da sporazum IBM počne da se primenjuje od decembra na četiri prelaza - Jarinje, Brnjak, Merdare i Bela zemlja, što će se, kako je naveo, ostvariti prema međunarodnim standardima.

U kasnijoj fazi, EU se složila da finansira izgradnju objekata na prelazima.

Uloga Euleksa će i na prelazima na severu, kao i drugim prelazima na Kosovu biti ista.

"Euleks će ostvarivati svoje funkcije na svim graničnim prelazima u potpunom skladu sa mandatom koji mu je dat od strane Skupštine Kosova. Znači uloga Euleksa na prelazima na severu će biti ista kao i na onima na jugu ili zapadu ili drugde. Euleks ima mandat i taj mu je mandat dala Skupština Kosova. Sve drugo je neodrživo", rekao je
kosovski premijer.

Srpska strana je, kako navodi Tači, imala rezerve oko otvaranja kancelarija Kosova u Beogradu, odnosno kancelarija Srbije u Prištini, jer bi to predstavljalo "prvi korak priznanja Kosova od strane Srbije".

Oba premijera, Dačić i Tači, saglasila su se da Srbija učini javnim sredstva koja izdvaja za Kosovo.

Prema Tačiju, shodno planu Martija Ahtisarija Srbija ta sredstva prvobitno treba da uplati u budžet Kosova i da ona posle budu preneta institucijama iz oblasti obrazovanja, zdravlja i drugim institucijama u opštinama sa srpskom većinom.

Tači je rekao da je on inicirao stvaranje multietničkih jedinica policije Kosova koje će brinuti o kulturnim, verskim i objektima kulturnog nasleđa.

Ideja o izgradnji auto-puta prema Nišu je ideja institucija Kosova, rekao je Tači.

"Ta ideja i projekat su dobili i podršku EU. Ono što je važno je da će se izgradnjom ovog auto puta Kosovo povezati sa evropskim koridorom", naveo je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: