Povlače predlog o izboru Saveta NBS

Predlog odluke o izboru Saveta guvernera Narodne banke Srbije biće sutra povučen s dnevnog reda sednice Skupštine Srbije i nakon toga biće utvrđen nov predlog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.11.2012.

19:29

Default images

Novi predlog biće utvrđen u skladu sa izmenama Zakona o NBS koje je danas donela Skupština Srbije, rečeno je u skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Član tog odbora Zoran Kasalović, iz Socijalističke partije Srbije, rekao je Agenciji Beta da će biti utvrđen nov predlog za izbor Saveta guvernera, uz preciziranje toga na koliko godina se biraju.

Današnjim izmenama Zakona o NBS uvedeno je različito trajanje mandata funkcionera NBS, da bi se obezbedio kontinuitet rada organa centralne banke.

Kod prvog izbora članova Saveta NBS, predsednik Saveta biraće se na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova Savete biće na pet godina.

Predlog o izboru Saveta guvernera NBS biće sutra povučen na sednici Odbora Skupstine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava zakazanoj za 9.15 sati.

Po stupanju na snagu izmena Zakona o NBS, Odbor će utvrditi nov predlog odluke o izboru Saveta guvernera.

Predviđeno je da izmene tog zakona stupe na snagu dan nakon od objavljivanja u Službenom glasniku.

Odbor je početkom oktobra predožio izbor petočlanog Saveta guvernera NBS.

Za predsednika tog saveta predložen je Nebojša Savić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), a za potpredsednike su predloženi Stojan Stamenković, Ivan Nikolić, Miladin Kovačević i Nikola Martinović.

Stamenković, Nikolić i Kovačević su saradnici časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" koji izdaje Ekonomski institut.

Nikola Martinović je i član dosadašnjeg Saveta guvernera NBS. On je ostao jedini u tom telu pošto su predsednik i ostali članovi podneli ostavke nezadovoljni Zakonom o NBS, donetim 4. avgusta.

Zoran Kasalović je kazao da ne očekuje promenu imena u predlogu odluke o izboru Saveta NBS i dodao da će, kada odbor utvrdi nov predlog, tu odluku uputiti parlamentu.

Predlog odluke o izboru Saveta guvernera je na dnevnom redu sednice koja je počela 23. oktobra, a Skupština je o tome trebalo da raspravlja sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: