Skupština ukinula imunitet Duliću

Skupština je ukinula imunitet Oliveru Duliću. Ukidanje imuniteta podržalo je 150 od ukupno 151 poslanika u sali, a glasanju nisu prisustvovali poslanici DS.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.10.2012.

00:43

Default images

Demokrate su uoči glasanja, nakon višečasovne rasprave, napustili skupštinsku salu, navodeći da neće učestvovati u glasanju, jer je "presuda već doneta".

Dulić je u Skupštini, pred početak sednice, rekao da se javno odrekao imuniteta i da je sam otišao u policiju, te da zbog toga današnja sednica nije trebalo ni da bude zakazana, jer je to trošenje resursa.

"Biću veoma kratak. Kao prvo, bili ste svedoci da sam se ja javno odrekao imuniteta i da sam otišao u policiju da se javim i uđem u proces. Ova skupština nije ni trebalo da bude zakazana, po mom mišljenju to je trošenje resursa da bi režim nastavio dalje da pravi cirkus od jednog procesa koji je očigledno politička haranga protiv jednog političkog protivnika i koji može da bude protiv svakoga ko je danas u opoziciji", kazao je Dulić.

On je ponovio da stoji iza toga da nije kriv za malverzacije koje mu se stavljaju na teret, kao ni njegovi saradnici i da je apsolutno sve sa tim poslom bilo u skladu sa zakonom. Dulić kaže i da je hajka koja je vođena protiv njega zbog nečega što je davno istraženo novina u političkoj istoriji Srbije, ali i sramota. "Insistiram od režima da ispita i dokaže i sve druge navode koji su se o meni pojavljivali u poslednjih mesec dana, a koji su od mene pravili lopova i kriminalca. Takva jedna medijska hajka koja se vodila protiv jednog čoveka, naložena od strane režima, za pripremu da se pokrene jedan proces koji je odavno ispitan i zatvoren je nešto što je potpuno novo u srpskoj istoriji i nešto je što predstavlja ogromnu sramotu", poručio je Dućlić.

On je rekao da su njegovi advokati u kontaktu sa tužiocem i da mu se mogu javiti gde i kada da dođe i da za to ne treba da ga "jure po gradu i troše benzin". "Doći ću tamo i hrabro, i u skladu sa uverenjem, dostojanstveno izneti odbranu", rekao je Dulić.

On takođe smatra da nema razloga da bude zadržan u policiji, jer ni njegovi saradnici koji su obuihvaćeni istim procesom nisu zadržani. "Ako me zadrže, to je je dokaz da se ovo mrcvarenje mene nastavlja", kazao je Dulić.

"Od danas se neću obraćati javnosti u vezi sa ovim postupkom, to traži i sam proces od mene, spreman sam na posledice i ponavljam da smo za ovu državu uradili apsolutno dobar posao i ponovo bih to uradio", dodao je Dulić i poručio da neće prisustvovati sednici Skupštine.

Na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, Administrativni odbor parlamenta je odlučio da ukine imunitet Duliću i da se omogući njegovo privođenje i vođenje krivičnog postupka, a odluku treba da potvrdi parlament.

Dulić je u subotu izbegao hapšenje, jer se pozvao na poslanički imunitet, a kasnije je saopštio da će otići u policiju, da nije prekršio zakon i da se neće pozivati na poslanički imunitet. On je ceo proces nazvao "političkim progonom".

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Dulića za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

Osumnjičeni su njegov pomoćnik Nebojša Janjić, kome je nakon saslušanja u Tužilaštvu ukinuto policijsko zadržavanje, kao i Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije".

Pošto će to ujedno biti i prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja, koje počinje u oktobru, ona će, u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, početi intoniranjem himne "Bože pravde", a poslanike će na ulazu dočekati gardisti Vojske Srbije.

DS i LSV: SNS presudio Duliću pre suda

Poslanici opozicije iz DS i LSV optužili su vladajuću SNS da unapred presuđuje svojim političkim protivnicima, bez presude suda, a kako je naveo LSV, prvi među njima koji izriče presude je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Poslanik DS Srđan Miković rekao je da predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić iz SNS prejudicira ishod postupka licitiranjem o tome koliko su čvrsti dokazi protiv Dulića.

Babić je prethodno pozvao parlament da glasa za ukidanje imuniteta Duliću kako bi nadležni mogli da vode postupak s obzirom na "čvrste dokaze tužilaštva" protiv Dulića i poručio da treba voditi računa o dostojanstvu parlamenta koji ne treba da bude zapamćen po "cipeli Gordane Pop Lazić, štapu Nenada Čanka i kablovima Olivera Dulića". Na to je reagovala poslanica LSV Aleksandra Jerkov, iz stranke Nenada Čanka, koja je poručila da parlament neće ostati upamćen po Duliću i kablovima, štapu i Čank, ali da će ostati upamćen po lideru SNS Aleksandru Vučiću koji je svojevremeno mahao u parlamentu natpisom da je Skupština sigurna kuća za Ratka Mladića.

Ona je oštro kritikovala predsednika parlamenta što ćuti dok poslanike mediji nazivaju "svinjama, lopovima i batinašima" bez sudske presude, postupka i istrage. "Svako hapšenje koje se dva meseca unapred najavljuje u tabloidima je političko", poručila je Jerkovljeva.

Stefanović je u replici poručio da nije istina da je bilo koga proglasio krivim ali da je rekao ono što je Čanak potvrdio u "svojoj šestoj verziji" incidenta u Novom Sadu kada je tukao Pavla Lešanovića.

"Ne vidim šta je sporno što sam rekao istinu. Neću uzimati u zaštitu onoga ko pljačka Srbiju, tuče, divlja džipovima. Neko mora da odgovara za pljačku građana i uništena preduzeća. Nećemo dozvoliti da bude povlašćenih niti da se zaklanjaju iza poslaničkog imuniteta. Nećemo utvrđivati krivicu. Mi treba da odlučimo o imunitetu", kazao je Stefanović.

Jerkovljeva je navela da niko od predsednika parlamenta nije očekivao da uzme u zaštitu nekoga ko je učinio krivično delo. "Sećam se da ste uzimali u zaštitu optužene za genocid i najgore zločine i sada govorite o tome ko je optužen za nešto što tek treba da se dokaže", rekla je ona.

Povodom navoda Stefanovića o pljački građana i države, Jerkovljeva je upitala da ako je istina da su ministri iz DS opljačkali Srbiju šta je radio Ivica Dačić koji je u prošloj vladi bio ministar policije i zašto se pred "nosom" URS odvijala ta pljačka.

"Ako su pustili DS da pljačka Srbiju, to ih čini saučesnicima. Da li SNS sedi u vladi sa apsolutno nesposobnim ljudima ili ljudima koji su DS podržavali u velikoj pljački Srbije", upitala je Jerkovljeva, koja je u svom izlaganju pomenula i Bogoljuba Karića, čija je stranka u parlament ušla na listi SNS, stranke koja kaže da se zalaže za borbu protiv korupcije.

Povodom navoda opozicije o medijskom linču kojem su izloženi, Stefanović je upitao ko su vlasnici medija koji su u toku izborne kampanje sprovodili medijski linč protiv Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. On je upitao ko su vlasnici medija i naveo da se vlasništvo u medijima nije promenilo osim "dve sumnjive" promene u Politici i Novostima, o čemu će se nadležni izjasniti.

Poslanici DS napustili su potom skupštinsku salu i saopštili da neće učestvovati u daljoj raspravi o ukidanju imuniteta Duliću, niti u glasanju o tome.

"Mi ćemo se danas povući i dozvoliti organima da obave svoj posao, jer smo uvereni da će Dulić dokazati svoju nevinost”, rekao je zamenik šefa poslaničke grupe “Izbor za bolji život” Balša Božović i ponovio da se Dulić i sam odrekao imuniteta.

On je prethodno rekao da se predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović presudio Duliću izjavom da parlament neće biti sklonište za one koji su počinili krivična dela. "Tražim od vas izvinjenje Duliću i poslaničkom klubu DS”, rekao je Božović.

Poslanici DS tražili odlaganje rasprave

Foto: Tanjug, Arhiva
Na početku rasprave o ukidanju imuniteta Duliću poslanici DS i drugih stranaka javljali su se po Poslovniku i debatovali o poštovanju pravnih i poslovničkih procedura prilikom donošenja predloga za ukidanje imuniteta. Poslanici su tako, pre odlaska na jednočasovnu pauzu, koja je proglašena kako bi parlamentarci mogli da prisustvuju komemoraciji Vojinu Dimitrijeviću, gotovo dva sata potrošili na raspravu o proceduri.

Poslanici DS su zatražili od predsednika Skupštine Nebojše Stefanovića da se, zbog određenih pravnih i poslovničkih razloga, odloži rasprava o ukidanju imuniteta poslaniku te stranke Duliću. Oni su najviše primedaba izneli na način sazivanja i održavanja sednice Administrativnog odbora, na kojoj je doneta odluka da se parlamentu predloži ukidanje imuniteta Duliću, tvrdeći da ni Dulić, niti ostali članovi nisu bili pozvani na nju.

Primedba poslanika DS je i da Tužilaštvo u zahtevu za ukidanje imuniteta nije objasnilo na koji stav člana 359. Krivičnog zakonika se pozvalo. Na povrede Poslovnika ukazao je veliki broj poslanika DS, a u polemiku oko poštovanja procedure uključili su se i poslanici SNS, ali i drugih stranaka.

Poslanici DS su tvrdili da se Duliću već presuđuje i da je u pitanju politička farsa, budući da se Dulić, kako su rekli, odrekao imuniteta i da je bilo moguće da se sprovede saslušanje.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je objasnio da su svi poslanici, pa i Dulić, obavešteni o današnjoj sednici parlamenta, a, kada je u pitanju Administrativni odbor, pročitao službenu belešku sa sednice tog odbora, u kojoj se nalazi podatak da je jedna od angažovanih službenica u DS-u obaveštena kada je sednica zakazana kako bi obavestila Dulića i druge poslanike.

Stefanović je naveo i da su dva člana od četiri iz DS prisustvovala sednici Administrativnog odbora. On je objasnio i da se o ukidanju imuniteta glasa, jer odustajanje Dulića od imuniteta u ovom trenutku ne isključuje mogućnost da se on ponovo pozove na imunitet.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić rekao je da ni on, kao ni njegov stranački kolega Nenad Milić, nisu dobili poziv za subotnju sednicu Administrativnog odbora, ali da ga je predsednik tog odbora Zoran Babić pozvao i izvinio se zbog toga. Đurić je rekao da poslanici ne treba da vesti o održavanju sednica Administrativnog odbora saznaju preko agencije Tanjug. "U Srbiji se ni na kafu ne ide nepozvan", rekao je predsednik Administrativnog odbora Babić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: