Turska-Sirija: I dalje napeto

Zbog sve većih tenzija u odnosima Turske i Sirije, SAD su izrazile zabrinutost da bi sukobi mogli da se prošire i na susedne zemlje.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2012.

12:53

Default images

Nemačka je nešto optimističnija i veruje da se situacija neće dodatno pogoršati.

Turska vojska je u subotu uzvratila vatru nakon što je jedna minobacačka granata, ispaljena sa teritorije Sirije, pala u oblasti na jugu Turske, javljaju zapadne novinske agencije, pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadolija.

Granata je pala u provinciji Hataj blizu pograničnog sela Guveči, tokom intenzivne borbe između snaga režima sirijskog predsednika Bašara el-Asada i opozicionih snaga u sirijskoj provinciji Idlib.

Kako je javila je sirijska državna televizija, sirijska vojska je ubila četvoro Turaka u grupi stranih pobunjeničkih boraca sa kojom se sukobila u centru grada Alepa.

"Sirijske režimske snage su razorile dva vozila puna puškomitraljeza i sedam 'mercedesa' u kojima su se nalazili teroristi, među kojima je bilo i četvoro Turaka" u četvrti Bustan al-Kasr u centru Alepa, javila je televizija.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta ocenio je da kontinuirana razmena artiljerijske vatre između Sirije i Turske podstiče bojazni da bi konflikt mogao da eskalira i proširi se na susedne zemlje.

Paneta, koji se nalazi u poseti Peruu, istakao je da SAD koriste diplomatske kanale kako bi izrazile zabrinutost zbog sukoba dve države, u nadi da se on neće proširiti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila uverenje da će Turska i NATO ispoljiti prisebnost, kako ne bi došlo do pogoršanja situacije nakon nedavnog sirijskog napada na turski grad Akčakale.

"Iskreno se nadam da će vlasti Turske i predstavnici NATO snaga pokazati visok stepen prisebnosti i uzdržanosti kako se ne bi dodatno zakomplikovala situacija na tom području", kazala je Merkelova na sastanku koji je organizovao omladinski pokret njene Hrišćansko-demokratske unije u nemackom gradu Roštoku.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je, u međuvremenu, izjavio da je potpredsednik Sirije Faruk Šara "razuman čovek" koji bi mogao da zameni predsednika Bašara Asada kao lider prelazne vlade, sa ciljem okončanja građanskog rata u toj zemlji.

"Faruk Šara je razuman i savestan čovek i nije učestvovao u pokoljima. Niko ne poznaje sirijski sistem bolje od njega", rekao je Davutoglu turskoj državnoj televiziji TRT.

Odnosi Ankare i Damaska, koji su napeti još od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine, drastično su se pogoršali kada je prošle nedelje od granata ispaljenih sa sirijske teritorije stradalo pet turskih seljaka.

Turska, koja ima granicu sa Sirijom dugu 900 kilometara i ugostila je skoro 100.000 sirijskih izbeglica, otvoreno podržava pobunjeničku Sirijsku oslobodilačku armiju i traži zbacivanje Asada sa vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: