Turska:Vojne operacije ne znače rat

Turski parlament odobrio vojne operacije u Siriji, što međutim ne znači i objavu rata. Sirija se izvinila zbog granata koje su juče pale na tursku teritoriju.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.10.2012.

14:17

Default images

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je Tursku i Siriju da iskažu "maksimalnu uzdržanost".

"Generalni sekretar pozvao je sve uključene da prekinu sa upotrebom sile, pokažu maksimalnu uzdržanost i ulože sve napore prema traženju političkog rešenja", rekao je njegov portparol Martin Nesirki, a preneo AFP.

Predlog zakona koji odobrava vojne operacije u Siriji usvojen je sa 320 glasova za i 129 glasova protiv na posebnoj sednici parlamenta koja je bila zatvorena za javnost.

Pomoćnik turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana izjavio je jutros da Ankara ne namerava da objavi rat Siriji. Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na uzdržanost.

Potpredsednik turske vlade Bešir Atalaj izjavio je danas da parlamentarno odobrenje upotrebe sile ne znači objavu rata već da je usmereno na odvraćanje susedne Sirije.

"Ovaj zakon nije za rat... Ima kvalitet odvraćanja", rekao je Atalaj novinarima posle glasanja u skupštini, preneo je AP. Rojters navodi Atalajeve reči da je prioritet Turske da odgovor na sirijsko granatiranje koordiniše sa međunarodnim institucijama.

Usvojeni zakon dao je turskoj vladi godišnji mandat na prekogranične vojne operacije, uključujući i one u Siriji, dan nakon granatiranja turskog mesta Akčakalea sa sirijske teritorije, u kome je poginulo pet, a ranjeno devet civila.

Posle napada, vlada se za mandat upotrebe sile obratila parlamentu, ističući da nastavak krize u Siriji "preti kako regionalnoj stabilnosti i bezbednosti" tako i nacionalnoj bezbednosti Turske.
Premijer Erdogan sa èlanovima vlade (Foto: Tanjug)
Postupanje Sirije u zahtevu parlamentu nazvano je "agresivnim i usmerenim protiv teritorije Turske", a vlada je rekla da je neophodno "brzo i blagovremeno delovati i preduzimati potrebne mere protiv novih rizika i pretnji" koje mogu biti usmerene protiv Turske, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruska agencija podseća da je parlament prvobitno danas trebalo da razmatra produženje na godinu dana mandata za vojne operacije na severu Iraka, budući da aktuelni ističe 17. oktobra.

Turska vojska periodično sprovodi operacije, uglavnom iz vazduha, u susednom Iraku, gde su bazirani odredi separatističke Radničke partije Kurdistana.

Turska vlada je mandat od parlamenta za upućivanje oružanih snaga izvan zemlje tražila na osnovu ustava.

Turski zvaničnik izjavio je da artiljerijske napade Turske na sirijske mete i predloženi zakon o odobravanju vojne akcije treba shvatiti kao "upozorenje Siriji".

Turska artiljerija je sinoć gađala mete u Siriji, pošto su sirijske rakete prethodno pogodile turski granični grad Akčakale, pri čemu je poginulo pet civila.

Sirija je danas priznala odgovornost za jučerašnje granatiranje sa svoga tla u kojem je na teritoriji Turske poginulo petoro civila, i izvinila se zbog toga, saopšteno je danas u Ankari.

"Sirija je priznala šta je uradila i izvinila se", saopštio je novinarima zamenik turskog premijera Bešir Atalaj.
Pogranièno mesto izmeðu Turske i Sirije (Foto: Tanjug)
Sirija je saopštila da ispituje poreklo prekogranične vatre i izrazila je svoje saučešće porodicama žrtava i "prijateljima, turskom narodu". Sirijski napad osudile su i SAD.

Turska je rano jutros nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, na sirijskoj teritoriji,10 kilometara od granice sa Turskom, nakon jučerašnjih obostranih napada.

NATO je održao hitan sastanak na kome je pružio podršku Ankari i upozorio Siriju da poštuje međunarodno pravo.

Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsednika Bašara el Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.

Odnosi između dve zemljesu se još više pogoršali kada je Sirija oborila turski borbeni avion u junu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na uzdržanost i najoštrije osudila sirijski napad na tursku teritoriju, prenosi AFP.

"Mi takođe pozivamo sve strane na uzdržanost. Mi smo na strani Turske, ali istovremeno, uzdržanost je neophodna", dodala je ona.

Ranije danas, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je takođe pozvao na "opreznost i odmereno ponašanje u ovoj situaciji".

On je pozvao režim sirijskog predsednika Bašara al Asada da "poštuje suverenitet i integritet Turske i drugih susednih zemalja".

I ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger osudio je napad sirijskih snaga na tursku teritoriju i pozvao sirijsku vladu da se izvini.

"Osuđujemo najoštrije sirijski napad na Tursku", istakao je Špindeleger u saopštenju, i ukazao da takve akcije vode ka eskalaciji veoma opasne situacije.

"Takvo delovanje predstavlja ozbiljno kršenje teritorijalnog integriteta jedne susedne zemlje i dovodi u opasnost nesporedno stabilnost i bezbednost celog regiona", upozorio je Špindeleger, izražavajući žaljenje zbog ubijenih civila. On je, takođe, apelovao na tursku vladu da deluje trezveno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: