"Nikad više predsednik u Prištini"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da više "nikada neće biti predsednik u Prištini" i da treba videti iza kojih granica država može da stane na Kosovu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 10.07.2012.

10:12

Default images

Predsednik Srbije istakao je da je Srbiji potreban konsenzus o Kosovu i Metohiji, što znači zauzimanje zajedničkog stava o pitanju do koje mere privreme institucije na Kosovu mogu da obavljaju vlast, i koje su granice iza kojih država može da stane.

"Mislim da više nikada neću biti predsednik u Prištini, a ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici", poručio je on u izjavi novinarima nakon obilaska poljoprivrednih radova u Melencima, u opštini Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se postigne konsenzus o tome "šta je Kosovo" i kako će se država ponašati prema Kosovu.

A kako je u međuvremenu saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, Tomislav Nikolić ovom izjavom misli da nikada neće biti predsednik u Prištini, kao što ni predsednik privremenih vlasti u Prištini nikada neće biti predsednik u Kosovskoj Mitrovici, ne prejudicira bilo kakvu izmenu statusa Kosova.

U saopštenju se ukazuje da se na taj način ne prejudicira ni bilo kakva izmena statusa južne srpske pokrajine, niti rešenje otvorenih pitanja, ali se isto tako ne negiraju činjenice da u ovom trenutku Srbija ne obavlja državne funkcije na tom području.
Takođe je naglasio da je potrebno usaglasisti do koje mere privremene institucije mogu da obavljaju vlast na Kosovu, i koje su granice iza kojih Srbija kao drzava može da stane, i kako ćemo da reagujemo ako dođe do nekih neugodnih incidenata koji bi pokazali da prištinske institucije žele da sprovedu svoje nadleznosti na teritoriji cele pokrajine.

Nikolić je dodao da treba videti i u kom obliku prema prištinskim institucijama mogu da budu Srpska pravoslavna crkva na Kosovu, enklave u kojima su Sbri većina, četiri opštine na severu , i šta Srbija zastupa na međunarodnim skupovima, pod kojim uslovima učestvuje, pod kojima ne.

Treba utvrditi, kako je dodao "da je Kosovo naše i da imamo jedinstveni stav vlasti i pozicije, jer tek tada možemo da budemo snažni".

"Tek tada možemo budemo snažni. Ako budemo išli razjedinjeni od borbe da dokažemo svoje pravo na KiM nema ništa", kaže Nikolić.

Upitan da li postoije novi uslovi vezani za Kosovu Nikolić je kazao da se ne moraju očekivati novi uslovi kada postoji stalno u vazduhu da Srbija uspostavi dobre odnose sa susednom državom Kosovom.

"Dalje od toga ne moraju ništa da nam crtaju niti govore", podvukao je on. Želja onih koji su priznali nezavisnost je da ta nezavisnost bude potpuna, ukazao je Nikolić, dodajući da je "želja nas koji to ne prihvatamo, a koje je narod izabrao, da se to nikada ne ostvari".

"Ako budemo ostali kilometrima udaljeni jedni od drugih, a pregovaramo, od tih razgovora neće biti ništa", ocenio je on dodajući da je bitno da se sedne za sto i pokuša približiti stavove. Nikolićev stav je izraz realnog stanja na terenu smatra, a poziv na konsezus mogao bi da bude pozitivan za nastavak pregovora, kaže državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Konsenzus svih uključujući i Srbe na Kosovu bio bi ne samo dobra već i neophodna stvar, kaže državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović. On ističe da ne vidi Nikolićevu izjavu kao inicijativu za podelu Kosova već kao ukazivanje na realnosti novi momenat u budućem nastavku pregovora.

"On i pored najbolje želje ne može da se nametne kao vrhovni autoritet. Na tom prostoru Albancima je atoritet Atifeta Jahjaga. S druge strane, nijedan Srbin neće Atifetu videti kao svoju predsednicu, ali sutaciija nalaže da se prilagode tom stanju na terenu odosno nezavisnosti kako je vide Albanci. Šira javna rasprava o tome šta i kako pregovarati mislim da je to nešto što je novo i ja to apsolutno podržavam", kađe Ivanović.

Koalicioni partner Nikolićevih naprednjaka Velimir Ilić nije mogao da oceni šta bi Nikolićeva izjava trebalo da znači.

"Ne znam, možda predsednik Nikolić ima više informacija šta je sve potpisano i završeno i on je to pregledao ovih dana, konsultovao se, dobio informacije dobio papire itd....i sigurno je nešto video što mu se ne sviđa. Ako je nešto potpisano, pa ne možemo sad mi. Sve obaveze prethodnih vlada moraju se prihvatiti kao realnost", rekao je Ilić.

A u zavisnosti iz kakve realnosti nastupa generalni sekretar Ban Ki Mun , one u kojoj posećuje Kosovo kao nezavisnu državu ili on u kojoj samo posećuje misiju UN-a zavisi i da li je njegva poseta prihvatiljiva predsedniku Srbije. Nikolić je rekao da bi BAn Ki Mun morao da se izjasni. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić na to gleda iz drugog ugla.

Biće problema i s Ban Ki Munovom posetom Kosovu

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun posetiće Srbiju u julu, ali i Kosovo. Za Srbiju problem ukoliko on posećuje Kosovo kao nezavisnu državu, kaže Tomsilav Nikolić."Srbija još uvek razmišlja kako da odgovori na izazov posete Kosovu.

Sada treba cela Srbija da stane i on mora da se izjasni da li na Kosovu obilazi samo predstavnike UN ili odlazi na Kosovo kao u nezavisnu državu", rekao je Nikolić. Ban Ki Mun, kako je objasnio, želi da ide na Kosovo, a Kosovo, kako je precizirao, nije članica UN.

"Mi ćemo oko toga morati da imamo jedinstven stav i da radimo na rešavanju tog problema. Problem je veliki, ali Srbija će ga rešiti", rekao je Nikolić i dodao da Ban Ki Mun mora da se izjasni da li posećuje nezavisnu državu.

Podsetimo, prema pisanju Večernjih novosti, Ban Ki Mun bi trebalo da poseti Beograd 23. jula. Prvi čovek UN srešće se sa šefom države na Andrićevom vencu, a Beograd će mu biti samo jedna od stranica tokom turneje na Zapadnom Balkanu, koja počinje 19. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

440 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: