Turska:Preduzećemo mere zbog aviona

Predsednik Turske Abdulah Gul rekao je da će njegova zemlja preduzeti "neophodne" mere protiv Sirije, dan pošto je Damask saopštio da je oborio turski avion.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 23.06.2012.

15:18

Default images

"Nema zataškavanja", rekao je Gul a prenosi državna agencija Anadolija. "Nema sumnje da će neophodni koraci biti poduzeti".

Gul nije precizirao kakvi će tačno biti njeni koraci protiv Sirije.

Turski predsednik je rekao da njegova zemlja i dalje utvrđuje pod kojim se tačno okolnostima dogodio incident sa avionom, i da li je avion zapravo oboren u turskom vazdušnom prostoru.

Avion je pao u Sredozemno more na 13 kilometara od sirijskog grada Latakije, saopštile su turske vlasti.

Prema izveštajima turskih medija, obalske straže dve zemlje danas zajednički tragaju za dva nestala pilota koja su bila u avionu.

Incident je pogoršao ionako loše odnose između dve zemlje koje su pre izbijanja pobune u Siriji u martu prošle godine bile - saveznici.

Ankara je postala jedan od najoštrijih kritičara režima u Damasku, zbog brutalnog razračuna sa pobunom u zemlji.

turski predsednik Abdulah Gul rekao je ranije danas da je turski vojni avion koji je juče oborila Sirija, možda narušio vazdušni prostor te zemlje, ali da je to verovatno učinjeno nenamerno, javio je AFP.

"Borbeni avioni neki put lete iznad ali i preko nacionalne granice... ako uzmete u obzir njihovu brzinu u letovima iznad mora, to su stvari koje se dešavaju nenamerno, samo zbog brzine tih aviona", rekao je Gul za tursku agenciju Anadoliju.

On je kazao i da je Turska stupila u kontakt sa Sirijom zbog obaranja aviona, mada je Turska u martu povukla svoje diplomate iz ambasade u Damasku, i proterala sirijske diplomate iz ambasade u Ankari, zbog povećanog nasilja u Siriji.

"Mi smo povukli svog izaslanika iz Sirije iz bezbednosnih razloga. To ne znači da mi nemamo kontakte sa Damaskom", dodao je Gul.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu sastao se danas s komandantima vojske i šefom obaveštajnih službi, kako bi razmotrili dalje korake povodom jučerašnjeg incidenta.

Sastanak je trajao dva sata, a u razgovoru su učestvovali zamenik načelnika Generalštaba turske vojske, viši vojni komandanti i šef Nacionalne obavešajne agencije. Bilo je reči i o potrazi za nestalim pilotima, javili su lokalni mediji, prenosi Rojters.

Zamenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je da avion koji je oborila Sirija nije bio borbeni već avion za izviđanje. Turski mediji su javili da je reč o avionu "fantom F-4", supersoničnom lovcu koji može da nosi opremu za izviđanje.

Turski vojni avion nestao je sa radara u petak nakon poletanja iz baze u gradu Malatiji na jugoistoku Turske. Sirija je sinoć potvrdila da je oborila turski vojni avion "iznad sirijskih teritorijalnih voda".

Irak: Obaranje aviona "eskalacija sukoba"

Sirijsko obaranje turskog aviona predstavlja ozbiljnu eskalaciju sukoba u toj zemlji i preti da se prelije u druge zemlje regiona, ocenio je danas irački ministar spoljnih poslova Hošjar Zebari.

"Obaranje turskog aviona iznad sirijskih teritorijalnih voda predstavlja ozbiljnu eskalaciju i pokazuje da bi sukob u Siriji mogao imati šire posledice", izjavio je Zebari na konferenciji za medije u Bagdadu.

"Naša glavna briga je prelivanje krize u susedne zemlje, a nijedna zemlja na to nije imuna s obzirom na sastav našeg društva, međusobne veze i etničku dimenziju", rekao je irački ministar, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

13 h

Podeli: