Kina: Abortus koji je šokirao svet

Kineske vlasti su obećale da će kazniti nadležne koji su primorali jednu ženu u sedmom mesecu trudnoće na abortus, što je izazvalo oštre reakcije javnosti.

Izvor: B92

Petak, 15.06.2012.

10:39

Default images

Početkom nedelje na internetu su se pojavile fotografije na kojima je prikazano krvavo telo bebe čija majka je bila primorana da prekine trudnoću u sedmom mesecu. To je izazvalo negodovanje i oštre kritike prema lokalnim službenicima koji su naredili takav postupak.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su objavile da su vlasti u severnoj kineskoj provinciji Šansi prisilile Feng Đianmei da prekine trudnoću 2. juna, jer nije mogla da plati kaznu od 40.000 juana (6.270 dolara) zbog kršenja kineske politike "jednog deteta".

Nadležni u okrugu Dženping, gde je obavljen abortus, tvrdili su da se Feng saglasila s procedurom, ali su njeni rođaci rekli da su se ona i njen muž protivili prekidu trudnoće.

Surov tretman trudnice je izazvao pažnju i državnih medija pošto je njen muž na jednom sajtu objavio fotografije na kojima se vidi Feng u bolničkom krevetu pored krvavog tela njene bebe.

Kineski zvanični mediji su brzo osudili ovaj slučaj, ali su naveli da kontroverzna politika planiranja porodice treba da ostane i dalje.

U komentaru lista "Global tajms", koji na engleskom izdaje partijski organ "Ženmin žibao", rečeno je da treba "osuditi i zabraniti" abortuse u poznim mesecima trudnoće, ali da to "ne treba da bude razlog da se odbaci kompletna politika (jednog deteta)".

Kina od 1970. sprovodi rigoroznu politiku planiranja porodice u nastojanju da obuzda brzi rast populacije koja je već dostigla 1,3 milijarde ljudi, najviše u svetu.

Po toj politici gradskim porodicama je dozvoljeno da imaju po jedno deta, dok seoske mogu imati i dvoje dece ukoliko je prvo devojčica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: