Petak, 18.05.2012.

21:31

Francuska se povlači iz Avganistana

Francuski predsednik Fransoa Oland ponovio je u Vašingtonu da će se francuska vojska povući iz Avganistana do kraja godine.

Izvor: Beta

Default images

Oland je u Beloj kući razgovarao sa američkim kolegom Barakom Obamom, prvi put od kako je izabran na funkciju predsednika Francuske 6. maja.

Oland je naglasio da će Francuska nastaviti da pomaže Avganistan, ali ne vojnim prisustvom, ne isključujući, međutim, mogućnost francuskog prisustva u nekoj drugoj formi od borbenih trupa.

Francuska ima oko 3.300 vojnika u Avganistanu. Sastanak je upriličen uoči skupa Grupe osam industrijski najrazvijenijih država (G8). Jedna od glavnih tema razgovora je bila ekonomska kriza u Evropi.

Oland se, tokom izborne kampanje, zalagao za promenu pristupa u merama štednje koje primenjuju članice EU i uvođenje još
oštrijih mera. Američki mediji ocenjuju da će francuski predsednik pokušati da ubedi Obamu da takav pristup neće produbiti dužničku krizu.

SAD podržavaju program rasta izvoza kroz stimulisanje privrede u kombinaciji sa merama štednje, što je bio dosadašnji pristup EU u rešavanju ekonomske krize. Oland, međutim, ocenjuju u SAD, želi da ode dalje od tog programa.

Samit G8 počinje danas u Kamp Dejvidu i traje dva dana. Na samitu učestvuju predsednici država ili vlada SAD, Rusije, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: