"Požar uvek može da se desi"

Ne postoji mogućnost potpune sistemske zaštite od požara u pojedinačnim slučajevima i moguće je da se požar dogodi i pored oštrih kontrola, kaže Ivan Zarev.

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2012.

14:02

Default images

Zerev, načelnik Uprave za preventivu u Sektoru MUP-a za vanredne situacije, izjavio je da je prevencija i zaštita od požara regulisana novim Zakonom o zaštiti od požara iz 2010. godine i da ne postoje detaljniji propisi - podzakonski akti ili tehnički propisi, koji tretiraju isključivo takvu vrstu objekata, kao što su diskoteke.

"Na nama je da predupredimo ono što možemo na osnovu naših saznanja, tehničkih iskustava i propisa sa kojima raspolažemo, međutim, uvek gde postoji objekat, gde postoji posao, postoji verovatnoća da do nekog incidentnog slučaja i dođe", rekao je Zarev.

On je izrazio nadu da će u budućnosti postojati i tehnički propisi koji će eksplicitno regulisati i zaštitu od požara u posebnim vrstama objekata, kao što su diskoteke.

Zarev je podsetio da je Srbija dugo imala staru zakonsku regulativu u oblasti zaštite od požara i da i dalje ima tehničkih propisa uz prethodnih decenija pošto je "dug i mukotrpan posao da se jedan dobar tehnički propis uradi".

"Naravno, tu treba da se uvaže sve činjenice, i slučajevi kao što je ovaj, da bi se na osnovu ovakvih loših iskustava mogle preduprediti neke stvari", istakao je Zarev, povodom požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast", u kojem je poginulo šest osoba.

Prema njegovim rečima, ustanovljeno je da je taj požar izbio kod bine, ali će njegov uzrok biti naknadno utvrđen.

U požaru koji je izbio sinoć, oko dva sata posle ponoći, u novosadskoj diskoteci "Kontrast" život je izgubilo šest osoba, tri mladića i tri devojke, i sve žrtve su identifikovane. Dve devojke su zadobile lakše povrede i zbrinute su u Kliničkom centru Vojvodine.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je diskoteka "Kontrast", u kojoj je uoči nesreće bilo 350 osoba, objekat koji je bio pod nadzorom, odnosno kontrolisan je neposredno pre Nove godine, rekao je Marić i napomenuo da se ispravnost objekata te vrste u smislu protivpožarne zaštite kontroliše dva puta godišnje.

"Ova tragedija će otvoriti mnoga pitanja"

Tragedija u diskoteci "Kontrast", moraće da otvori mnoga pitanja, jer je ovo nije prvi put da se desavaju ovakvi požari pa treba utvrditi da li postoji neka sistemska greška, izjavio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović.

U slučaju požara u "Laundžu" (kada je poginulo ossam osoba), pre četiri godine, "imali smo situaciju da su odgovarali određeni ljudi, krivima su proglašeni i vlasnici, ali se isto tako, nijednog momenta nije poteglo pitanje inspekcije", rekao je Jovanović.

On je kazao da "nažalost, neke od inspekcija, naročito protivpožarna, nisu u nadležnosti gradske uprave i treba videti da li su poštovana sva pravila".

"Meni je jako teško da ulazim i u kritiku toga šta rade neke od inspekcija, mi imamo dobre propise i pravila, ali vreme će pokazati da verovatno nešto od pravila nije ispoštovano", kazao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: