Sarkozi: Oštrije kazne za terorizam

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao da će Francuska smatrati krivičnim delom posećivanje vebsajtova koji propagiraju terorizam ili zločine iz mržnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2012.

15:23

Default images

On je, u obraćanju naciji, nakon završetka akcije opsade osumnjičenog za ubistvo troje dece i rabina u jevrejskoj školi u Tuluzu, rekao i da će Francuska pooštriti kaznene mere prema ljudima koji odlaze u inostranstvo zbog ideološke indoktrinacije.

"Od sada će svako ko redovno posećuje sajtove koji propagiraju terorizam ili pozivaju na mržnju i nasilje biti krivično kažnjen", rekao je Sarkozi u televizijskom obraćanju nakon što je policija ubila Muhameda Meraha (23), Francuza alžirskog porekla koji je, kako je rekao, u ime Al Kaide ubio sedmoro ljudi.

"Francuska neće tolerisati prisilno regrutovanje ili ideološku indoktrinaciju na svom tlu", naglasio je Sarkozi, dodajući da će biti pokrenuta istraga o tome da li se zatvori koriste za propagiranje ekstremizma u Francuskoj, prenosi agencija Rojters.

On je rekao da vlasti istražuju da li je Merah delovao sam ili je imao saučesnike kada je ubio troje jevrejske dece i četvoro odraslih u jugoistočnoj Francuskoj.

Iz Sarkozijevog izbornog tima saopšteno je da će on danas posle podne održati miting u Strazburu i time nastaviti kampanju za predsedničke izbore.

Podsetimo, Sarkozi i drugi kandidati su obustavili kampanju za predsedničke izbore tokom 32-časovne opsade Meraha, koja je danas završena njegovim skokom kroz prozor.

Analitičari smatraju da će posle ovog događaja bezbednost verovatno postati glavna tema u kampanji u kojoj su dosad dominirale ekonomija i imigracija, navodi AFP.

Inače, prve ankete sprovedene posle zločina u Tuluzu pokazuju da će predsednik Sarkozi odneti tesnu pobedu nad svojim rivalom socijalistom Fransoa Olandom u prvom krugu predsedničkih izbora sledećeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: