Tadić: Država dobro reagovala

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da su državne institucije dobro reagovale na probleme koje su napravili obilne snežne padavine i niske temeprature.

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2012.

20:16

Default images

Ipak, upozorio je da moramo biti u pripravnosti za period otapanja snega.

"Mislim da su predstavnici opština, komunalne službe, Sektor za vanredne situacije i vojska dobro reagovale. Kada to uporedim sa međunarodnom situacijom, čak i jako dobro", rekao je on posle razgovora s predsednicima opština Surdulica i Svrljig.

Tadić je istakao da se, u ovom kriznom momentu, a ovo je vanredna situacija, jer je ovo prirodna nepogoda, i ovaj sneg, koji je izuzetno veliki ugrožava ljudske živote, otkrivaju i nedostaci u sistemu, koji se rešavaju u hodu. "I ovaj sastanak je poslužio da identifikujemo nekoliko oblasti u kojima možemo da popravimo stvari. Potrebno je nabaviti motorne sanke, koje su veoma važne u okolnostima kada nije moguće raščistiti put i doći do najudaljenijih kuća. Imamo u opštini Crna Trava jednog stanovnika sa kojim niko već danima nije stupio u kontakt, pošto je telefonska linija u prekidu. Da imamo motorne sanke, došli bi veoma brzo do njega", objasnio je on.

Tadić je kazao da razgovara s predsednicima opština i Sektorom za vanredne situacije kako premostiti ovaj trenutak, jer niko ne može predskazati kakva će biti meteorološka situacija narednih dana, sem da će biti ledenih noći i da će doći do novih snežnih padavina.

"Generalno gledajući, sve nadležne institucije su dobro reagovale od prvog dana kada je nastao problem", podvukao je on dodajući da su opštine reagovale odmah na početku neprilika i da su u neprekidnoj koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije.
(Foto: Tanjug)
"Moram da najavim i jedan novi problem. Moramo pratiti sa meteorološkim službama kada će doći do otapanja snega i leda i pripremimo se za eventualne nevolje sa rekama, koje mogu da proizvedu novi problem", upozorio je Tadić.

Predsednik Srbije je podsetio da smo u više navrata na jugu i jugozapadu imali problem sa bujičavim rekama i da je tada bio veliki problem sa kanalima koji nisu bili očišćeni.

"Svi moraju da budu pripravni i čiste kanale. Nadam se da će biti postepeno otapanje snega i da neće doći do naglog skoka temperature jer bi to bilo porazno, ali moramo da reagujemo pripravni", poručio je Tadić.

Takođe je dodao da sada moramo da se ponašamo i racionalno, jer niko u ovim okolnostima ne može da proizvodi neograničenu količinu električne energije.

On je ponovo ukazao i na siromašne građane u zemlji, ističući da postoji oko 100.000 takvih domaćinstava u Srbiji, što je 300.000 ljudi, koji imaju na mesečnom nivou iskazane potrebe za pomoći svojim domaćinstvima.
(Foto: Tanjug)
"Danas sam tražio od Vlade Srbije, imajući u vidu što sam video, da ti građani tokom februara meseca dobiju stopostotni popust na račun za ovaj mesec za električnu energiju", rekao je on.

Tadić je podvukao da je ovo prilika da pokažemo elementarnu solidarnost, da vodimo računa o najsiromašnijima i najugroženijima, i da zaštitimo one koji su danas izloženi najvećim rizicima.

Na kraju on je ponovio apel na smanjenje potrošnje električne energije, rekavši da svi koji danas struju koriste za osvetljavanje svojih reklama, vladinih zgrada, opštinskih zgrada, treba da smanje potrošnju električne energije dok je situacija ovakva.

Vlada Srbije i lokalne samouprave moraju da pokažu disciplinu i solidarnost kako bi smanjili pritisak na EPS, podvukao je predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: