Srbija zvanično postala član CERN-a

Predsednik Boris Tadić i generalni direktor CERN Rolf-Diter Hojer potpisali su u Ženevi Sporazum kojim je Srbija postala pridruženi član ove organizacije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.01.2012.

13:02

Default images

Odluka da se Srbija primi u pridruženo članstvo doneta je 16. decembra prošle godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Ženevi da priključenje Srbije Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja ubrzava proces istraživanja i pruža mogućnost za ekonomski razvoj.

"Ponosan sam što smo doneli odluku da se priključimo ovom projektu. Priključenje Srbije CERN-u ubrzava proces istraživanja i daje šansu ljudima u punoj stvaralačkoj snazi, ali i mladima da tu snagu dostignu", rekao je Tadić.

Podsetivši da je Srbija imala značajan zastoj u razvoju nauke od 20 godina, Tadić je naglasio da je priključenje jednom ovakvom projektu, "možda najvećem u ljudskoj istoriji, koji je posvećen otkrivanju univerzuma", veoma važno za srpske naučnike, univerzitete i institute.

"Ovde su i neki naši mladi naučnici koji rade svoje doktorate, istraživačke radove i oni sazrevaju kroz CERN", dodao je Tadić, koji je istovremeno ukazao da nijedna zemlja ne može da se razvija bez bazičnih naučnih istraživanja, pogotovo onih koja su primenjiva u industriji.

"Ne postoji nijedna zemlja koja je postigla značajan ili dovoljno brz ekonomski razvoj a da ta komponenta znanja nije bila važna u njenoj proizvodnji -naučnoj, industrijskoj, poljoprivrednoj, pa čak i političkoj", istakao je Tadić.
Pridruženo članstvo je pretkorak za puno članstvo u centru, o čemu se odluka donosi posle maksimum pet godina. Srbija je bila jedna od zemalja -osnivača CERN-a 1954. godine, tada kao jedna od republika FNRJ.

U CERNU-u Srbija je bila do 1961. godine kada se povukla iz članstva, a vratila se u centar 2001. godine kroz Sporazum o saradnji. Ovaj centar, koji se nalazi nedaleko od Ženeve na švajcarsko-francuskoj granici, danas ima 20 članica, oko 2.400 zaposlenih i oko 10.000 gostujućih naučnika koji predstavljaju više od 600 univerziteta širom sveta.

U CERN-u rade i srpski naučnici u okviru eksperimenata ATLAS i CMS. CERN je najveća svetska laboratorija za fiziku čestica, a glavna istraživanja se odvijaju u velikom hadronskom kolajderu ili sudarivaču čestica (LHC).

Eksperiment će uneti revoluciju u shvatanje svemira, razumevanje antimaterijei Higzovog bozona, tzv. božje čestice. Pre potpisivanja sporazuma Hojer je za predsednika Srbije održao prezentaciju, upoznavši ga sa glavnim pravcima rada Centra. Tadić je zatim obišao veliki hadronski sudarač u kojem se izvodi sudaranje čestica, eksperimente CMS I ATLAS. U delegaciji s predsednikom Srbije je i ministar obrazovanja Žarko Obradović.

Tu je, (na poziv Hojera,) i bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je bio šef delegacije koja je pregovarala o pridruženom članstvu Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Ženevi sa predstavnicima više međunarodnih organizacija.

Tadić je, posle posete CERN-u, razgovarao sa generalnim direktorom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi i generalnim sekretarom Konferencije o razoružanju (CD) Kasimom Tokajevim.

Konferencija o razoružanju (CD) je osnovana 1979. a SFRJ je bila jedna od država osnivača ovog multilateralnog tela koje pregovara medjunarodne sporazume u oblasti razoružanja.

Sa izbijanjem krize na teritoriji bivše SFRJ, ona je najpre bila suspendovana, a zatim i definitivno isključena iz članstva .

Sve države naslednice SFRJ učestvuju u CD u svojstvu posmatrača, s tim što su sve osim BiH i Crne Gore podnele zahtev za punopravno članstvo.

Kada je reč o Srbiji, ona je aktivna u okviru Neformalne grupe posmatrača u CD.

Tadić je takođe imao odvojeni sastanak sa izvršnim sekretarom Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) Janom Kubišem.

Srbija je u okviru UNECE izabrana za predsedavajućeg Komisije/Izvršnog odbora za period 2011-2013. godine.

Predsednik Srbije se susreo i sa generalnim direktorom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) Fransisom Gurijem.

U okviru WIPO Srbija je izabrana za predsednika Generalnih skupština za period 2011-2013. godine.

Na kraju posete Ženevi, Tadić je razgovarao sa generalnim sekretarom Svetske trgovinske organizacije (STO) Paskalom Lamijem.

Kada je reč o procesu pristupanja Srbije STO redovno se održavaju zasedanja Radne grupe za prijem i bilateralni pregovori.

Proces je ušao u završnu fazu, potpisani su bilateralni sporazumi sa EU i sa još devet zemalja.

Pri kraju su pregovori sa SAD, Panamom, Indijom, Brazilom, Ekvadorom i Tajvanom, dok su pregovori sa Ukrajinom otežani.

Članstvo važno i za firme

Miloš Đorđević iz Instituta Vinča, jedan je od mladih naučnika koji u CERN-u radi u okviru eksperimenta CMS, kaže da CERN ima veliki značaj za Srbiju, jer se nudi mogućnost da mladi istraživači i naučnici provode više vremena u Centru, doškoluju se i znanje potom vraćaju u Srbiju.

"Pored toga, postoji i veoma realna mogućnost da se srpske firme uključe u izradu i projektovanje različitih komponenti detektora i akceleratora, da se ti delovi proizvode u Srbiji a postavljaju u CERN-u", rekao je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: