Srbi zaustavili, pa pustili Kfor

U Zvečanu Srbi su jutros oko pet sati zaustavili nekoliko vozila Kfora. Kolona oko podneva bez problema otišla ka Jarinju.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 07.11.2011.

07:06

Default images

Predstavnici lokalnih Srba kažu da jutrošnji prolazak Kfora "nije usaglašen sa čelnicima lokalnih samouprava na severu Kosova".

Kolona vozila Kfora, u kojoj je i auto-dizalica - kran, danas oko podneva prošla je kroz severni deo Kosovske Mitrovice pored barikade na izlasku iz grada i preko Zvečana krenula ka administrativnom prelazu Jarinje bez ikakvih problema i zastoja.

U koloni Kforovih vozila, pored kamiona - dizalice, su dva vozila "hamer" i jedan pikap u pratnji jednog vozila Kosovske policijske službe sa upaljenim rotacionim svetlima, javili su dopisnici Tanjuga s mesta događaja.

Jutros zaustavljeni konvoj je u opštini Zvečan, odakle se posle kraćeg zadržavanja vratio u pravcu iz koga je i došao, preko Severne Mitrovice ka Suvom Dolu i dalje ka Južnoj Mitrovici. U celoj ovoj situaciji, koja je trajala oko pola sata, nije bilo nikakvih incidenata, javljaju izveštači s mesta događanja.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je ovakav potez Kfora kao još jednu u nizu provokacija. On je za televiziju Most iz Zvečana naveo da su predsednici opština nedavno odlučili da Kfor može slobodno da se kreće severom Kosova radi snabdevanja trupa, ali da to vojnoj misiji nije dovoljno.

"To njima očigledno nije dovoljno, cilj im je da nastave sa dosadašnjom praksom i provokacijama kako bi izazvali sukobe za koje bi Srbi bili optuženi", rekao je Pantić.

Kfor ja ranije najavio da će danas nastaviti radove na sanaciji mosta u Ložištu na putu između Zvečana i Leposavića koji dalje vodi ka administrativnom prelazu Jarinje.

Kfor je u saopštenju naveo da im je potrebna potpuna sloboda kretanja kako bi njihova teška mehanizacija mogla da prođe do mosta u Ložištu.

Član kriznog štaba Časlav Sofronijević rekao je da i Kfor mora da poštuje proceduru, odnosno da od Odeljenja za urbanizam u Skupštini opštine Zvečan dobije dozvolu za izvođenje tih radova.

On je kazao da je namera Kfora sasvim drugačija i da oni "pokušavaju da izvezu teške mašine kako bi mogli da ruše barikade" koje su postavili Srbi.

Na barikadama na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, gde se dežura više od tri meseca, protekla noć bila je mirno.
Most u Ložištu, koji se nalazi između Zvečana i Leposavića, neophodno je hitno sanirati zbog teških oštećenja u konstrukciji, saopšteno je ranije iz Kfora.

Zbog bezbednosti, Kfor će nastaviti popravku mosta, koja je započeta pre 16. septembra i nastaviće je 7. novembra, poručili su iz Kfora prošlog četvrtka.

Neeksplodirana granata kod policijske stanice

Pripadnici Kfora uništili su iza ponoći ručnu bombu koja je pronađena na parkingu policijske stanice u Zubinom Potoku na severu Kosova.
U eksploziji, koja je uznemirila žitelje Zubinog Potoka, nije bilo povređenih, a nije pričinjena ni materijalna šteta na vozilima i objektima.

Bomba koja je na parkingu policijske stanice, kako pretpostavljaju u policiji, bačena oko 22 časa, na sreću, nije eksplodirala.

Specijalizovana jedinica Kfora uspešno je neutralisala ovu eksplozivnu napravu 15 minuta iza ponoći, a od detonacije su se zatresla stakla na obližnjim kućama.

U policiji, kako je rečeno Tanjugu, ne znaju šta bi mogao da bude motiv za pokušaj bombaškog napada, ni ko stoji iza tog incidenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: