SNS zakupio TV stanicu do izbora

Kako piše Blic, Srpska napredna stranka zakupila osam sati programa TV "Kopernikus" godinu dana pre izbora. Lider SNS Tomislav Nikolić demantuje. NUNS zabrinut.

Izvor: Beta, Blic

Petak, 21.10.2011.

10:40

Default images

Kako piše taj beogradski list, građani Srbije će u narednom periodu na jednom od tri kanala TV Kopernikus moći da gledaju praktično program SNS, čiji je član Glavnog odbora i istaknuti funkcioner Zoran Bašanović godinu dana pred izbore zakupio osam sati programa ove kablovske TV stanice.

I ostale srpske stranke, uključujući i one najveće, uveliko pregovaraju sa ovim kablovskim emiterom o zakupu programa, tvrdi vlasnik stanice za "Blic".

Mada je Beogradom počela da kruži priča da je lider naprednjaka kupio kanal "Svet plus", istina je da je zapravo član njegove stranke, koji se inače bavi političkim kampanjama, Zoran Bašanović preko firme "Sens marketing", učestvovao u zakupu osam sati programa, četiri u prepodnevnom terminu i još toliko u popodnevnom na "Kopernikusu".

Ova kablovska stanica je pre godinu dana kupila satelitsko mesto Televizije "Svet plus", pa sada ima ukupno tri kanala.

Lider SNS Tomislav Nikolić u izjavi za "Blic", međutim, tvrdi da nema veze ni sa jednim medijem. "Ni ja, ni članovi moje stranke nemamo veze ni s jednoim TV stanicom", rekao je Nikolić.

Ipak, "Blic" saznaje da je sa TV "Kopernikus" povezan još jedan član SNS - Tatjana Vidojević, nekadašnja novinarka "Studija B" i TV "Pink", koja je članica GO SNS-a i koja će, kako navodi "Blic", biti urednica na TV "Kopernikus".

Srđan Milovanović, vlasnik i generalni direktor "Kopernikusa", kaže da ne zna da li će Vidojevićeva biti urednica tih osam zakupljenih sati SNS-a i potvrđuje da je s tom medijskom kućom pregovarao Bašanović, a da je ugovor potpisala druga osoba.

"Ugovor s 'Kopernikusom' potpisao je u ime preduzeća 'Sens marketing' Aleksandar Karlovčanin i to do januara. Posle ćemo videti šta dalje, jer mi pregovaramo sa bukvalno svim srpskim strankama, uključujući i one najveće. Vodićemo se politikom - ko da više", rekao je Milovanović za "Blic".

S druge strane, u Republičkoj radio-difuznoj agenciji kažu da strankama nije dozvoljeno da van predizborne kampanje zakupljuju TV program, što važi i za kablovske programe.

NUNS zabrinut

Nezavisno udruženje novinara Srbije izdalo je saopštenje u kome izražava zabrinutost povodom izveštaja da se pojedine partije spremaju da na TV stanicama tokom predizborne kampanje zakupe sate programa u najgledanijim terminima, a da su pojedine to već učinile.

"Ovakav vid 'saradnje' medija i političkih stranaka potpuno je suprotan osnovnim principima novinarske profesije i u krajnjem ishodu rezultira neobjektivnim i pristrasnim informisanjem građana", navodi NUNS.

Ta novinarska organizacija poziva Republičku radio-difuznu agenciju, Savet za štampu i druga tela i organizacije koji se bave medijima da učine sve kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje medija i u predizbornoj kampanji i sprečila njihova politička zloupotreba.

NUNS dodaje da bi pojačano nastojanje stranaka da prisustvo u javnosti u predizbornoj kampanji obezbeđuju zakupljivanjem prostora u
medijima naročito moglo da bude pogubno ove godine, kada su mediji, kao i celo srpsko društvo, u velikoj krizi i kada vlasnici nastoje da
iskoriste svaku moguću priliku da zarade novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: