"Ne u EU bez glave, tj. Kosova"

Mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije je izjavio da "realnost nije mera" i da crkva i narod neće prihvatiti da se budućnost na Kosovu temelji na zločinima.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

15:58

Default images

On je aktuelno stanje na Kosovu poredio sa nacističkom okupacijom, a vlasti poručio da ne sme dopustiti da Srbija uđe u EU bez glave, odnosno bez Kosova.

"Pozivam sve domaće i evropske političare koji imaju razuma da razmisle i preispitaju svoje odluke i da po pravdi iznađu razumna rešenja za kosovsku tragediju. Realnost nije mera", rekao je Amfilohije prilikom predstavljanja njegove četiri knjige o Kosovu.

"Realnost je 1944. godine bila velika nacifašistička moć i mrak nad čitavom Evropom i svetom. Ko je razuman i trezven prihvatio tu realnost kao poslenju reč i slovo? Nikakve razlike nema između današnje realnosti kosovsko-metojhijske i realnosti 500-godišnjeg ropstva. Dakle, realnost nije mera", rekao je Amfilohije u Beogradu prilikom predstavljanja njegove četiri knjige o Kosovu.

"Tužno je slepilo ljudi u narodu koji tako olako prihvataju posledice zločina kao realnost i građenje budućnosti na temeljima takve realnosti. Ubijene su desetine hiljada ljudi, staraca, žena i dece", rekao je Amfilohije.

Amfilohije je upitao i zašto oni koji su oslobađali Kosovo posle 500 godina ropstva nisu prihvatili tu "najstrašniju realnost i pognuli glavu pred realnošću".

Mitropolit je ocenio da je stanje na Kosovu gore nego u vreme nacističke okupacije jer je "i Hitler imao toliko razboritosti da severni deo Kosova ostavi u sastavu Srbije, makar i Nedićevske, okupirane", i istakao da je na Kosovu sada najgore od 1389. godine.

Amfilohije je naveo da je i komandantu Kfora Erhardu Drevsu preneo da gotovo svi Srbi na Kosovu smatraju da je stanje na Kosovu gore nego tokom "nacifašističke okupacije".

"Hitlerovska rešenja, započeta 1941. godine, nastavljaju se do danas, ne samo na Kosovu nego i šire. Na Kosovu se sudi prvenstveno našem narodu, a onda i albanskom narodu, ali i Evropi i celom civilizovanom svetu i to se ne tiče samo nas, nego i moderne civilizacije na početku 21. veka", rekao je Amfilohije.
(Tanjug)
Amfilohije je rekao da se od Srbije traži da u EU uđe "bez glave, odnosno Kosova" i da ući sa telom bez glave znači ući kao mrtvac, kao narod koji prestaje da postoji.

"Ko je taj u našem narodu koji može da prihvati da gore od muve bez glave ide u EU i NATO koji je ognjem i mačem raskomadao biće ove zemlje? Da li je moguće tim putem ići u Evropu? Kakav je to svet u Evropi koji posle razaranja i čerečenja bića jednog naroda poziva i kaže evo, izvoli, ti ćeš bez glave biti ravnopravan član zajednice", upitao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao i da crkva ne može prihvatiti "pljačkaški sitem liberalnog kapitalizma" i vučije samoljublje kao princip odnosa među ljudima, kao što nije prihvatila ni komunizam, i dodao da je "debelo crevo suština ideologije liberalnog kapitalizma".

"U Crnoj Gori je sve razoreno, uništeno, grupa ljudi, njih desetak, enormno su se obogatili a narod obija pragove narodnih kuhinja i gladuje. Sve je razoreno, a komunistički sekretari komiteta i direktori su preko noći postali milijarderi", rekao je Amfilohije.

Amfilohije Radović je izbegao je da razjasni svoje ranije izjave u kojima je poredio pripadnike homoseksualne orjentacije sa sodomom i gomorom i poziv da se istrebe, ali je umesto toga održao mini predavanje o liberalnom kapitalizmu, rekavši da crkva ne može prihvatiti takav, kako je rekao, "pljačkaški sitem" i “vučije samoljublje”.

Mitropolit crnogorsko-primorski danas je predstavio svoje četiri nove knjige o Kosovu "Letopis kosovskog raspeća" u dva toma, kao i "Kosovo je glava Lazareva" i "Časni krst i kosovski zavjet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: