Bogdanović i Kuper za dijalog

Nakon razgovora sa Robertom Kuperom, ministar za KiM Goran Bogdanović kaže da postoji saglasnost da je neophodno što pre nastaviti dijalog.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 07.10.2011.

07:07

Default images

Saglasnost je, kaže Bogdanović, postignuta i o tome da međunarodne institucije na Kosovu, pre svega KFOR i Euleks, moraju imati kontakt sa lokalnim Srbima.

Da je sadašnja situacija na severu Kosova neodrživa, saglasni su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i posrednik Evropske unije Robert Kuper, a rešenje vide jedino u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

U razgovoru evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, koji je sinoć stigao u Beograd, i ministra za Kosovo i Metohiju, istaknuto je da se više ne sme dogoditi ono što se desilo na Jarinju.

"Dogovorili smo se da što pre treba nastaviti dijalog i dijalogom rešavati sve probleme koji postoje na prostoru KIM, samim tim i sever KIM. Takođe, vrlo bitno da smo se saglasili da mora da postoji komunikacija između međunarodnih misija na KIM i lokalnih predstavnika i lokalnih Srba na severu KIM da bi se na taj način prevazišli problemi", kaže Bogdanović.

Ministar Bogdanović tvrdi da na barikadama na severu Kosova nema kriminalaca i dodaje da svi koji su odgovorni za nerede na Jarinju 27. septembra moraju da odgovaraju. Bogdanović, međutim, nema informacije da li je među njima i Zvonko Veselinović, biznismen iz Kosovske Mitrovice za koga se tvrdi da je organizovao nerede na Jarinju.

"Ja nisam ni policajac ni istražni sudija da u ovom trenutku mogu da vam kažem da li je taj dotični čovek učestovao u celoj toj priči. Vi imate danas razne priče na severu KIM, imate poluistine, dezinformacije koje se plasiraju, mislim da je vrlo bitno i s punim pravom je Vlada RS, kosovski Srbi su tražili nezavisnu istražnu komisiju koja će utvrditi prave činjenice", dodaje Bogdanović.

"Ako se ispostavi da je bilo ko kriv, on mora da odgovara", rekao je on i dodao da je nedopustivo da bilo ko napada Kfor i Euleks, ali da je nedopustivo i da se "puca na goloruki narod".

Osim sa Bogdanovićem, Kuper će se u Beogradu sastati i sa šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem, kao i sa ministrom unutrašnjh poslova Ivicom Dačićem, s kojim će razgovarati o implementaciji ranije postignutog dogovora o slobodi kretanja.

Tehnička pitanja, poput struje i telekomunikacija, kaže Bogdanović, moraće da sačekaju dok se ne reši kriza na severu Kosova.

Stefanović: Postoji rešenje za Jarinje

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da postoje jasni opisi budućih rešenja za probleme na Jarinju i Brnjaku.

Stefanović je pozvao predsednike opština sa severa KiM da se hitno sastanu i razgovaraju o tome.

Stefanović je o toj temi razgovarao s evropskim posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom, ali nije želeo preciznije da govori o detaljima tog razgovora ni pomenutih rešenja, jer se to, kako je naveo, ne saopštava dok traje pregovarački proces.

"Punudili smo više opcija, detaljno smo razgovarali o svemu od regulisanja prometa robe do pitanja prihoda, normalizacije života i snabdevanja na severu", istakao je Stefanović.

On je dodao i da je pozvao predsednike opština sa severa Kosova i Metohije da se hitno sastanu bilo gde, u Beogradu, Zvečanu ili gde to njima odgovara i razgovaraju o rešenjima za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: