Kfor zabrinut zbog Tačijevih najava

Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs je zabrinut zbog najava kosovskog premijera Hašima Tačija o skorijem upućivanju kosovskih sudija na sever Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2011.

09:37

Default images

On je ocenio da bi to moglo dovesti do još većih nemira.

U izjavi austrijskim novinarima Drevs je ocenio da Srbi neće prihvatiti da kosovske sudije budu dovedene na sever Kosova, kao što je Tači najavio nakon susreta sa ministrom odbrane Austrije Norbertom Darabošom u utorak u Prištini.

Tada bi moglo doći do daleko većih nemira, strahuje Drevs, prenosi bečki dnevnik "Prese".

Komandant Kfora smatra da je nedavne nemire na administrativnom prelazu Jarinje izazvala "mala grupa, veoma na nasilje spremna, maskiranih nasilnika".

Kada su oni došli, ostali miroljubivi demonstranti su se povukli, rekao je on. Događaji na Jarinju pokazuju koliko su ilegalni protoci robe bili važni za Srbe, rekao je Drevs.

"Prese" podseća da je Kfor blokirao alternativni put oko administrativnog prelaza Jarinje, nakon čega je došlo do eskalacje situacije i pokušaja "radikalnih Srba da probiju blokadu".

Jedan Srbin je navodno pokušao da američkom vojniku otme oružje, na šta je sa strane na kojoj je bio Kfor pucano bojnom municijom, tvrdi "Prese" pozivajući se na krugove u trupama.

Uz to su Srbi na vojnike bacili jednu ili više eksplozivnih naprava, na šta su vojnici najpre reagovali suzavcem i gumenim mecima.

Drevs je posetu ministra Daraboša iskoristio i za pohvalu doprinosa austrijskog kontingenta u okviru Kfora.

Daraboš je istakao da situacija na Kosovu nije stabilna da bi misija mogla biti okončana, te da ni "umanjena" verzija ne dolazi trenutno u obzir.

General Drevs ne očekuje da će se situacija na severu Kosova brzo smiriti.

Zajedno sa svojim zamenikom brigadirom Johanom Luifom on govori o "igri mačke i miša", koju Srbi vode sa Kforom, i na šta se međunarodne snage ne žele upuštati.

"Naravno da možemo barikade ukloniti, ali bi oni odmah podigli nove", rekao je Drevs. Kfor, kako je naveo, mora delovati samo kod akutne pretnje bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: