Gadafi će zatražiti azil u Srbiji?

Članica Prelaznog nacionalnog saveta Libije Fatima Mahmud izjavila da bi Moamer Gadafi mogao da zatraži azil u Čadu, Alžiru, Venecueli, Hrvatskoj ili Srbiji.

Izvor: Tanjug, Veèernji list

Četvrtak, 25.08.2011.

12:02

Default images

Ona je za hrvatski "Večernji list" rekla da je Gadafi, prema najnovijim informacijama, još na teritoriji Libije, ali je napustio Tripoli.

"Raspolažemo informacijama da bi, ako ne bude uhvaćen ili ubijen, mogao da traži azil u pet država sa kojima do danas ima dobar odnos", kaže Mahmudova, navodeći da su to Čad, Alžir, Venecuela, Hrvatska i Srbija.

"Poznato je da te države, njihova zvanična vlast ili moćni političari i dan-danas s njim komuniciraju i savetuju ga. Poznato je da je u jako dobrim odnosima sa Srbijom i s bivšim predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, koji mu je ponudio pomoć u ime velikog prijateljstva", rekla je članica Prelaznog nacionalnog saveta. Mahmudova tvrdi da je u Gadafijevim snagama bilo "puno plaćenika i vojnih stručnjaka iz afričkih zemalja, ali i s područja bivše Jugoslavije, naročito Hrvatske i Srbije".

Podsetimo, pobunjenici su sinoć saopštili da su u blizini Tripolija zarobili i petoricu Srba, za koje sumnjaju da su bili snajperisti Gadafija. Ambasada Srbije nema takve informacije.

Strah od građanskog rata

Fatima Mahmud strahuje od građanskog rata posle "pada Gadafija", jer među pobunjenicima ima puno islamista zadojenih ideologijom Al Kaide i njihovog bivšeg vođe Bin Ladena.

"Večernjak" prenosi i tvrdnju jednog od komandira brigade "17. februar" Muhameda Abu Ajše, koji je vodio borbe u Tripoliju i oko Gadafijevog kompleksa Bab el-Azizija, da je Tripoli slobodan i da se u nekim delovima grada život vraća u normalu, a da sa obe strane ima više od 500 mrtvih i nekoliko hiljada ranjenih.

"Ne stižemo da sahranimo mrtve, koliko ih ima", rekao je on, dodajući da su Gadafijeve snage na jugu zemlje, prema granici sa Čadom i Sudanom, još jake, kao i da su pobunjeničke snage zarobile Gadafijev privatni avion "pun zlata i novca".

"Tajm": Balkanski plaćenici napustili Gadafija

Uporedo sa padom Tripolija u ruke pobunjeničke vojske iz libijske prestonice stižu vesti o plaćenicima sa Balkana koji su se navodno borili na strani tamošnjeg lidera Moamera Gadafija.

Prema pisanju američkog magazina "Tajm", jedan neimenovani penzionisani general JNA, koji je bio dugogodišnji Gadafijev savetnik, napustio ga je 21. avgusta kada je postalo očigledno da će pobunjenici pobediti u borbama za Tripoli.
Borci sa svih strana sveta (Beta)
"Tamo je vladao haos. Ceo sistem se jednostavno raspao. Znao sam da će se to dogoditi. Četiri sedmice nisam razgovarao sa Gadafijem. Nije želeo da me sasluša. Ne možete se boriti protiv NATO i biti tvrdoglavi ludak kao taj čovek", rekao je navodno general JNA i dodao da je Gadafi "budala".

Veteran hrvatske vojske iz rata u Bosni, izvesni Mario, takođe je napustio Gadafijevu vojsku pre desetak dana. Ovaj artiljerac tvrdi da je to učinio nakon što je od prijatelja u libijskoj vojsci saznao da će se "sve brzo završiti, jer je sve već dogovoreno".

Mario je bio zapovednik jedinice koju su činili vojnici iz Čada i sa juga Libije, a prema njegovim rečima Gadafijeve snage bile su nedisciplinovane, što se pokazalo kao veliki problem kada je NATO započeo vazdušne napade.

"Disciplina je bila loša i oni su bili suviše glupi da bi bilo šta naučili. Druga strana bila je podjednako loša, ako ne i gora. Gadafi bi ih razbio da se NATO nije umešao", kazao je hrvatski veteran za "Tajm".

On je posvedočio da je Gadafi angažovao nekoliko veterana jugoslovenskih ratova, uglavnom Srba, koji su mu pomagali da odbrani Tripoli, ali da su oni jedan za drugim napuštali njegove snage. O situaciji u Libiji, i priči o vezama Libije i zemalja bivše Jugoslavije, spoljnopolitički analitičar i novinar Politike Boško Jakšić, govorio je za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: