Nemačka: Nema pregovora o granicama

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele poručio da Nemačka neće pregovarati o promeni granica na Balkanu.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2011.

18:25

Default images

Vestervele je istakao da je "teritorijalni integritet zemalja regiona nešto o čemu Nemačka neće pregovarati".

"Postoji samo jedan put za rešavanje konflikata, a to je dijalog", rekao je Vestervele.

Vestervele boravi u Crnoj Gori, gde se sastao s premijerom Igorom Lukšićem, a posle toga bi tebalo da poseti Kosovo.

Poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea Kosovu je, između ostalog, signal obema stranama u konfliktu da vlada u Berlinu stoji iza prelaznog rešenja. To rešenje mora biti primenjeno, a dijalog obnovljen, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu.

''Zabrinutost zbog situacije na Kosovu i dalje postoji. Vlada u Berlinu je u stalnom kontaktu sa vladama u Beogradu i Prištini'', rečeno je, povodom balkanske posete Vestervelea, koji će, u četvrtak boraviti na Kosovu. Kako je naglašeno, Vesterveleova poseta predstavlja signal stranama u konfliktu da nemačka vlada stoji iza prelaznog rešenja, do koga se došlo u pregovorima sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom.

"Ono mora sada biti odlučno sprovedeno, a dijalog između Kosova i Srbije, kojem u ime Evropske unije (EU) posreduje Ketrin Ešton, obnovljen'', rečeno je u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu i naglašeno da je Zapadni Balkan težišni region nemačke spoljne politike.

''Nemačka vlada sledi politiku političke i privredne stabilizacije regiona'', kaže se u Ministarstvu i dodaje da je cilj nemačke spoljne politike u regionu da se postojeći konfliktni potencijali ograniče, izbijanje novih konflikata spreči i omogući integrisanje svih zemalja regiona u EU, u okviru jednog kondicioniranog, reformski orijentisanog procesa približavanja.

Vestervele će se u četvrtak na Kosovu, kako je rečeno u Ministarstvu u Berlinu, sastati sa kosovskom predsednicom Atihete Jahjagom, kosovskim premijerom i ministrom spoljnih poslova, Hašimom Tačijem i Enverom Hodžajem, generalom Bilerom, kao i sa predstavnicima Misije EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: