Mladića izbacili iz sudnice

Sudija Alfons Ori prekinuo sednicu na kojoj je Ratko Mladić trebalo da se izjasni o krivici i naložio njegovo uklanjanje iz sudnice. Mladić vikao u sudnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2011.

07:14

Default images

Današnje suđenje počelo je ponovnim izjašnjavanjem o krivici bivšeg ratnog komandanta vojske RS Ratka Mladića o 11 tačaka optužnice, ali se pretvorilo u cirkus.

Mladić je više puta prekinuo glavnog sudiju, iako ga je on upozorio da to ne čini. Sudija Ori ga je na kraju udaljio iz sudnice, da bi, revoltiran takvom odlukom, Mladić počeo da viče na njega.

Mladić se ipak pojavio u sudnici Haškog tribunala, iako je ranije bilo rečeno da on to neće učiniti jer Tribunal još nije odobrio da ga zastupaju advokati koje je sam izabrao - Miloš Šaljić, koji ga je zastupao i u Beogradu, i ruski advokat Aleksandar Mezajev.

Nezvanično se može čuti da se s Mladićem pregovaralo kako bi se on danas pojavio u sudnici, a kada se i pojavio i seo u optuženičku klupu, predsedavajući sudija Alfons Ori mu je rekao da skine kačket, koji je imao na glavi, a nešto kasnije ga je i upozorio da prestane da komunicira s publikom na galeriji. Mladić je, međutim, u toku rasprave o njegovim potencijalnim advokatima, tražio da mu vrate kapu jer mu je "hladno na glavi i boli ga pola strane". Sudija mu nije uslišio taj zahtev, već mu je odgovorio da će o njegovom zdravstvenom stanju biti reči kasnije.

"Gospodine Ori, da skratimo priču, ja želim dva advokata - Miloša Šaljića i Aleksandra Mezjajeva. Šaljić je dugogodišnji vojni sudija koji je komepetentan. Ja molim da Mezjajev dođe, ja ga lično ne znam, ali molim da dođe da napravimo koncept moje odbrane. Druge advokate niti znam niti mi trebaju", kazao je Mladić u toku rasprave o njegovim braniocima.

On je rekao da želi da mu sud produži vreme za izjašnjavanje o krivici, kako bi on sa svojim advokatima i sinom razmotrio situaciju u kojoj se nalazi.

Sudija ga je potom jasno pitao: "Da li želite da se izjasnite o krivici, da ili ne?", a Mladić je odgovorio: "Možete da radite šta hoćete, ali bez Šaljića i Mezjajeva ja nemam potrebe ništa da primam niti da govorim, a vi radite šta hoćete".

Sudija je potom prekinuo Mladića i rekao da može da pretpostavi da ne želi da se izjasni o krivici i da će prema pravilima suda biti smatrano da se optuženi izjasnio da nije kriv.

Međutim, pošto je Mladić nastavio da prekida sudijino izlaganje govoreći da traži advokata Šaljića, sudija Ori ga je upozorio da će biti udaljen iz sudnice ako nastavi da ga prekida.

Na ponovni pokušaj sudije da nastavi da mu objasni koja je procedura i za šta je optužen, Mladić je skinuo slušalice, rekavši da to ne želi da sluša. Sudija je potom prekinuo suđenje, a Mladić je nastavio da viče: "Vi niste sud, šta se vi? Ne date mi ni da se branim..."

Drugi deo sednice bez Mladića

Prvi sukob sa sudijom- kapa i dobacivanje galeriji (Tanjug)
Sednica je nakratko prekinuta, da bi kasnije bila nastavljena bez optuženog. Sudija je čitao sve tačke optužnice uz konstataciju da u ime Mladića veće konstatuje da se optuženi izjašnjava da nije kriv.

Nakon konstatovanja sudskog veća da se smatra da se optuženi izjasnio da nije kriv, reč je dobio advokat Aleksić, koji je Mladiću dodeljen po službenoj dužnosti, koji je rekao da odbija da primi materijal optužnice, s obzirom na sve što se dogodilo danas u sudnici, odnosno na izričit stav optuženog da želi svoje advokate.

Veće je potom saopštilo da će naknadno biti određena statusna konferencija o postavljanju stalnih branilaca Ratka Mladića, kada ta procedura bude završena, i završilo današnju sednicu.

Prema nekim ranijim najavama iz Tribunala, Mladićevi branioci morali bi biti imenovani do 1. avgusta.

Podsetimo, Haški tribunal ratnog komandanta Vojske Republike Srpske tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti u BiH od 1992. do 1995. u 11 tačaka optužnice.

Podsetimo, Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja, a nedugo zatim je prebačen u Hag. Prvi put pojavio se u sudnici Tribunala 3. juna, kada je imao priliku da se izjasni o kivici, ali je iskoristio pravilo Tribunala po kom je odbio da to učini i zatražio još vremena za izjašnjavanje o krivici. Tada je novo ročište zakazano za danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: