Pregovori zaraćenih strana u Libiji

Mihail Marguelov, ruski izaslanik za Libiju, izjavio je da od srede u Parizu direktno pregovaraju predstavnici vlasti Libije i pobunjenika.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 16.06.2011.

19:00

Default images

Marguelov je dodao da ga je premijer Libije Al-Bagdadi al-Mahmudi obavestio o prvoj rundi kontakata u Parizu.

Ruski izaslanik je izjavio da je predsednik Francuske Nikola Sarkozi obavešten o ishodu tih kontakata. Ni jedna od strana u Libiji još nije potvrdila da se pregovara o rešavanju sukoba.

Na konferenciji za novinare u Tripoliju libijski premijer nije ništa rekao o pomenutim pregovorima u Parizu. On je izjavio da je jedini način da se postigne mirovno rešenje za konflikt u Libiji prestanak koalicionog bombardovanja te zemlje koje predvodi NATO.
"Mi smo za mir i pružamo ruku miru. Međutim, pre mira NATO treba da zaustavi bombardovanje", naglasio je Al-Bagdadi al-Mahmudi.

Zamoljen da komentariše izjavu najstarijeg sina libijskog lidera Moamera el Gadafija, Saifa al-Islama, italijanskom dnevniku "Korijere dela Sera" da je Gadafi spreman da omogući održavanje izbora koje bi nadgledala međunarodna zajednica, kao i da je spreman da se povuče u slučaju gubitka na izborima, ali da neće ići u izgnanstvo, Mahmudi je rekao da "to želi da koriguje".
"Lider (libijske) revolucije ne brine zbog bilo kakvog referenduma", rekao je libijski premijer.

Bombardovanje Libije počelo je pre skoro tri meseca, 19. marta, na osnovu rezolucije Ujedinjenih nacija 1973 kojom se dozvoljava upotreba sile u Libiji da bi se zaštitili civili. Glavne udare na Libijskoj teritoriji sprovode Francuska i Britanija, a oni se izvode pod komandom NATO-a.

Francuski avioni i borbeni helikopteri uništili su oko 60 vojnih objekata samo u toku protekle nedelje, a aktivnost je pojačana u odnosu na prethodne sedmice, saopšteno je iz francuskog generalštaba.

Portparol francuske vojske je podvukao da libijske opozicione snage malo po malo preuzimaju nadmoć u odnosu na Gadafijeve, što ukazuje na to da snage verne libijskom vođi osećaju gubitke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: