Kazna Presu zbog komentara čitalaca

Gej strejt alijansa saopštava da je Viši sud u Beogradu doneo prvostepenu presuda kojom usvaja tužbu GSA protiv lista Press zbog objavljenih komentara čitalaca.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2011.

13:24

Default images

GSA saopštava da je sud utvrdio da komentari čitalaca objavljeni 2. jula 2009. godine na sajtu Press online predstavljaju govor mržnje prema LGBT populaciji.

Navodi se i da je ovaj list dopuštanjem i omogućavanjem da se navedeni komentari postave na sajt diskriminatorski postupao prema LGBT populaciji.

GSA navodi da je ovo prva presuda u istoriji sudstva u Srbiji za govor mržnje protiv LGBT populacije i dodaje da je ovo jedna od prvih presuda izrečenih po osnovu Zakona o zabranidiskriminacije.

Gej strejt alijansa je 14. jula 2009. godine na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o javnom informisanju podnela tužbu protiv dnevnih novina "Press" zbog toga što je ova medijska kuća na svom internet izdanju Press online dozvolila objavljivanje komentara čitalaca na tekst-članak "Biću gej ikona" koji sadrže govor mržnje prema LGBT populaciji.

Ogromna većina komentara je sadržala najprizemnija vređanja, pozive na ubistva, klanje, pretnje da će napadati na život i imovinu LGBT osoba, saopštava Gej Strejt Alijansa.

Sud je izrekao i privremenu meru u skladu sa članom 44. Zakona o zabrani diskriminacije kojom je zabranio objavljivanje navedenih komentara na sajtu Press-a. Takođe, list će po presudi Suda biti u obavezi "da o svom trošku objavi ovu presudu u celosti, bez ikakvog komentara i bez odlaganja, a najkasnije u drugom broju dnevne štampe od dana pravosnažnosti presude".

Apelacioni sud bi u narednom peridou trebalo da se izjasni o ovoj prvostepenoj presudi.

Pravna Služba GSA osim ovog slučaja, pred sudovima u Srbiji vodi još 16 postupaka među kojima su i tužba protiv Sava Centra zbog zabrane konferencije GSA, slučajevi nasilja nad LGBT osobama, diskriminacija LGBT osoba na radnom mestu i drugi. Među ovim tužba i još jedna koja se odnosi na novine Press zbog objavljivanja članka u kome Saša Ćurčić, učesnik reality show-a "Parovi", vređa LGBT populaciju, kao i protiv Happy TV zbog toga što je dozvolila emitovanje ovih uvreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: