Interpol: Potreban oprez

Posle ubistva Bin Ladena potreban izuzetan oprez u borbi protiv povišenog terorističkog rizika, saopštio Interpol. Vlade SAD i Britanije upozorile ambasade.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.05.2011.

11:35

Default images

U toj organizaciji navode da smrt vođe Al Kaide ne znači i kraj organizacije.

"Zbog toga moramo da ostanemo ujedinjeni i fokusirani na saradnju i borbu, ne samo protiv globalnle opasnosti, već i protiv terorizma bilo koje grupe, bilo gde", naveo je Interpol.

"Najtraženijeg međunarodnog teroriste na svetu više nema, ali smrt Bin Ladena ne predstavlja i kraj Al kaide kao organizacije i onih koju su inspirisani njom, koji će nastaviti da organizuju terorističke napade širom sveta", izjavio je generalni sekretar Interpola Ronald Nobl

Upozorenje ambasadama

Vlade Velike Britanije i SAD naredile su svojim ambasadama da povećaju mere bezbednosti posle ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Stejt dipartment je rano jutros podigao nivo bezbednosti u američkim ambasadama širom sveta, upozoravajući na povećanu mogućnost antiameričkog nasilja.

Stejt dipartment je izdao upozorenje ambasadama, neposredno posle obraćanja predsednika Baraka Obame koji je naciju obavestio da su američke vojne snage ubile Bin Ladena.

U saopštenju se ukazuje na "povećanju mogućnost nasilja protiv Amerikanaca, s obzirom na akcije protiv terorista u Pakistanu".

Navodi se i da pojedine ambasade i konzulati privremeno mogu da budu zatvoreni ili da obustave javne aktivnosti u zavisnosti od bezbednosnih uslova. I britanske vlasti su naredile svojim ambasadama širom sveta da pojačaju mere bezbednosti, izjavio je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg i pozvao da na još veću opreznost.

"Postoji mogućnost da će neki članovi Al Kaide pokušati narednih nedelja da pokažu da su još aktivni... Zbog toga sam zamolio jutros da naše ambasade pojačcaju mere bezbednosti i opreznosti", naveo je Hejg.

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da Bin Ladenova smrt ne znači "kraj pretnje ekstremističkog terorizma". "Treba da budemo posebno oprezni u narednim nedeljama", dodao je on.

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je jutros da je lider Al Kaide ubijen u Pakistanu.

Grupa američkih komandosa ubila je Bin Ladena u nedelju rano ujutru u gradu Abotabatu, oko 100 kilometara severno od Islamabada, saopštili su pakistanski i američki zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: