Obala Slonovače: Zaštita civila

Snage lojalne međunarodno priznatom lideru Obale Slonovače Alasanu Uatari zauzele su u Abidžanu rezidenciju Lorana Gbagboa, koji odbija da preda vlast.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.04.2011.

09:18

Default images

Gbagbo je vlast izgubio na predsedničkim izborima u novembru prošle godine.

Predstavnici Uatarijeve vlade nisu mogli da potvrde da li je u trenutku zauzimanja palate u njoj bio Gbagbo.

U okviru podrške operacijama Ujedinjenih nacija francuski helikopteri otvorili su vatru na jedan vojni kamp u Abidžanu, a generalni sekretar UN Ban Ki Mun naglasio je da je cilj vazdušnih udara zaštita civila, a ne napad na odlazećeg predsednika te zemlje. Ujedinjene nacije i francuske snage napale su helikopterima vojni kamp u Abidžanu, a meta napada su bili teško naoružanje i oklopna vozila sa opremom za lansiranje raketa. Akcija je preduzeta, kako je objašnjeno, da bi se spasli civili od napada Gbagboovih snaga.

Iz kancelarije francuskog predsednika ranije je saopšteno da je Nikola Sarkozi odobrio da se francuska vojska pridruži operacijama UN protiv snaga lojalnih Loranu Gbagbou, koji odbija da preda vlast međunarodno priznatom predsedniku Obale Slonovače Alasanu Uatari.

Generalni sekretar UN tražio je podršku francuskih snaga u tim operacijama, navedeno je u saopštenju, u kojem se dodaje da je Sarkozi pozitivno odgovorio na taj zahtev i u skladu sa mandatom UN da zaštiti civile.

Uprkos porazu na predsedničkim izborima u novembru Gbagbo, odbija da preda vlast, a Uatara je u ponedeljak, posle četvoromesečnih diplomatskih inicijativa koje nisu dale rezultata, proglasio da su iscrpljena sva mirna rešenja i da zbog toga mora da bude pokrenuta ofanziva protiv Gbagboovih snaga.

Gbagbo, uprkos porazu na predsedničkim izborima u novembru, odbija da preda vlast, a Uatara je posle četvoromesečnih diplomatskih inicijativa koje nisu dale rezultata, proglasio da su iscrpljena sva mirna rešenja i pokrenuo vojnu ofanzivu protiv Gbagboovih snaga.

Prema podacima katoličkog dobrotvornog društva "Karitas", najmanje 1.000 ljudi ubijeno je ili nestalo u nasilju u gradu Duekue, na zapadu Obale Slonovače, u kojem su posle žestokih sukoba pronađene masovne grobnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: