Smanjena Vlada Vojvodine

Poslanici Skupštine Vojvodine su na drugoj današnjoj sednici izabrali novu pokrajinsku vladu koja će imati 12 umesto dosadašnjih 17 sekretara.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.04.2011.

07:43

Default images

Za predlog predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića glasalo je 80 poslanika vladajuće koalicije, 17 opozicionih poslanika je bilo protiv, dok se dvojica nisu izjasnila.

Pre toga su usvojene i Izmene i dopune odluke o pokrajinskoj upravi, koje predviđaju smanjenje pokrajinske vlade, podržala su 74 poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine.

Protiv tog predloga glasalo je 18 poslanika opozicije. Nije glasalo osam poslanika. Odluka precizira da sedam pokrajinskih sekretarijata nastavi da radi bez organizacionih promena, dok je deset sekretarijata ukinuto i spojeno u pet novih.

Sekretari spojenih sekretarijata su postali Milorad Đurić (kultura i obrazovanje), Tomislav Stantić (lokalna samouprava i međuregionalna saradnja), Atila Čengeri (zdravstvo i socijalna politika), Andor Deli (uprava, nacionalne zajednice i obrazovanje) i Dušanka Sremački (urbanizam, graditeljstvo i zaštita životne sredine).

Oni su odmah nakon izbora položili zakletvu, drugi put u ovom mandatu, pošto su se i ranije nalazili na čelu tada razdvojenih resora. Prethodno je predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši konstatovao ostavke 10 sekretara, među kojima su, pored ponovo izabranih, bili i Ana Tomanova Makanova (informisanje), Boris Barjaktarović (međuregionalna saradnja), Novka Mojić (socijalna politika i demografija), Zoltan Jegeš (obrazovanje) i Slobodan Puzović (zaštita životne sredine i održivi razvoj).

Svoje resore zadržali su Ištvan Pastor (privreda), Daniel Petrović (poljoprivreda), Dragoslav Petrović (nauka i tehnološki razvoj), Radoslav Striković (energetika i mineralne sirovine), Modest Dulić (omladina i sport), Miroslav Vasin (rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova) i Jovica Đukić (finansije).

Jedan od bivših sekretara, Zoltan Jegeš, danas je odmah izabran za zamenika rukovodioca u Sekretarijatu za upravu, nacionalne zajednice i obrazovanje, dok će izbor preostala četiri, kao i potpredsednika Vlade Vojvodine, biti na dnevnom redu sledeće sednice Skupštine Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da se ne radi o rekonstrukciji, već o redukciji pokrajinske vlade, jer nema novih imena. Pajtić je objasnio da su "svi dosadašnji sekretari uspešno obavili svoj posao" i da zbog toga nema personalnih promena.

"Zadovoljan sam svim sekretarima i nemam primedbe ni na koga. Ovo je vlada koja u proteklih sedam godina nije imala nijedan skandal, niti aferu", rekao je Pajtić novinarima pred zasedanje Skupštine Vojvodine na kojem poslanici treba da potvrde izmene u vladi.

S druge strane, dodao je on, logično je da se izvrši "redukcija" pokrajinske vlade s obzirom na činjenicu da je smanjena i republička vlada, pa je potrebno da se obezbedi i odgovarajuća koordinacija između dve vlade.

Prema njegovim rečima, manja administracija je i funkcionalnija.

"Uveren sam da će ionako dobra pokrajinska vlada biti još brža, efikasnija i uspešnija kada bude manja", kazao je Pajtić.

On je naveo da neće biti novih kadrovskih rešenja, niti novih članova vlade, kao ni otvaranja novih radnih mesta.
Smanjenje broja sekretara (Beta, arhiva)
Pajtić je precizirao da će u novoj vladi biti spojeni sekretarijat za zaštitu životne sredine sa sekretarijatom za urbanizam i arhitekturu, a njega će voditi Dušanka Sremački, koja je do sada vodila sekretarijat za urbanizam i arhitekturu.

Spojeni su i sekretarijat za socijalnu politiku i sekretarijat za zdravstvo, a njega će voditi dosadašnji sekretar za zdravstvo Atila Čengeri, dok će novi sekretarijat za kulturu i informacije, koji je nastao spajanjem resora kulture i resora informacija voditi dosadašnji sekretar za kulturu Milorad Đurić.

Spojeni su i sekretarijat za obrazovanje i sekretarijat za manjine, a taj sekretarijat će voditi dosadašnji sekretar za manjine Andor Deli. Novi sekretarijat za međunarodnu, regionalnu i međuopštinsku saradnju vodiće Tomislav Stantić, naveo je Pajtić.

"Sve radi Demokratska stranka"

Novinar iz Vojvodine Dinko Gruhonjić rekonstrukciju pokrajinske vlade vidi kao nastavak procesa potvrđivanja vladajuće koalicije započetog na republičkom nivou.

"DS ima apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu, tako da sve što se čini zapravo se čini od strane te stranke. Možda ćemo videti i neku paradoksalnu situaciju da će se recimo DS morati odreći određenih svojih pokrajinskih sekretara zato što, prema mojim informacijama, manji koalicioni partneri imaju svoje uslove i ne žele da odustanu od potpredsednika vlade i nekih sekretara", kaže Gruhonjić.

Sve vladajuće stranke prihvatile su predlog rekonstrukcije pokrajinske vlade, osim Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja drži jedno potpredsedničko mesto i Sekretarijat za poljoprivredu. Predlog rekonstrukcije pokrajinske Vlade predviđa da sedam sekretarijata nastavi da radi bez organizacionih promena, dok će deset sekretarijata biti ukinuto i spojeno u pet novih. Dinko Gruhonjić ima rezerve povodom izmena u poslednjoj godini mandata.

"Građani Vojvodine mogu nažalost da osete posledice rekonstrukcije da će administracija pokrajinska, koja je po mom sudu za nijansu efikasnija od republičke, biti usporena. Jer sada je potrebno učiniti kojekakve adminsitrativne poteze kada se promene nazivi sekretarijata, uslediće i letnja pauza, pa će samim tim ionako spori reformski procesi u našoj državi biti dodatno usporeni", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: