Štrajk će koštati roditelje đaka

Zbog štrajka prosvetara đaci nisu savladali mnoge planirane lekcije, pa će morati mnogo duže i bolje da se pripremaju za predstojeće prijemne ispite, piše Blic.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2011.

11:25

Default images

To će i mnogo da košta. Za privatne časove iz matematike treba izdvojiti od 1.000 do 1.300 dinara, hemije od 1.000 do 1.200, a fizike hiljadu dinara.

Da su i đaci revoltirani zbog štrajka, potvrđuju i sve brojniji buntovi školaraca u srednjim školama.

Do sada su štrajkovali đaci Dvanaeste beogradske gimnazije, Medicinske škole u Zemunu, Zemunske gimnazije, kao i Karlovačke gimnazije u Karlovcima, i u Novom Sadu.

Direktorka Dvanaeste beogradske gimnazije Svetlana Miljenović kaže da su đaci te škole uvučeni u priču o štrajku i da je to nedopustivo. "Oni su naučeni da imaju svoja prava, ali nemaju pravo da odlučuju da li će profesori držati časove 30 ili 45 minuta. Njihova prava su bila ugrožena 28. januara, kada je bila potpuna obustava rada. Kolege su se izjasnile da časovi budu skraćeni, ali ako neko od profesora želi da radi 45 minuta, to pravo ne mogu da mu uskratim", kaže direktorka za "Blic".

Ona još smatra da je sažimanje gradiva jedan od načina da se nadoknadi propušteno. Kako kaže, nastavni programi su preopterećeni, pa ne bi bilo na odmet da se gradivo sažme.

"Ovakva situacija sigurno vodi u dramatičan kraj školske godine, pri čemu će biti veći broj pritužbi i prigovora učenika i roditelja u vezi sa ocenama", kaže Miljenović, dodajući da se cela situacija pretvorila u cirkus jer se pregovori sindikata i Ministarstva prosvete odvijaju veoma sporo.

Da đacima štrajk prosvetara više zaista ne prija, i to ne zbog viška slobodnog vremena, već zbog toga što zvoni na po 45 minuta, iako retko ko od profesora zaista toliko i ostaje na času, potvrđuje Ivana iz Desete beogradske gimnazije.

"Čini nam se kao da nam odmori traju duže od časova, jer zvoni na 45 minuta, a profesori izlaze posle 30. Mnogi i kasne po 15 minuta na skraćeni čas. Sada su stvarno preterali i ovo više nema smisla", kaže Ivana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: